Easy Open Access publishing: You share, we take care!

Wil je de uitgeversversie van je publicaties kosteloos en zonder moeite voor iedereen beschikbaar stellen?

Het is de ambitie van de VU om alle wetenschappelijke publicaties voor iedereen toegankelijk te maken. Daarom heeft de VU met veel uitgevers afspraken gemaakt over kosteloos Open Access publiceren. Helaas is dit nog niet voor alle type publicaties en in alle tijdschriften mogelijk. Gelukkig biedt het Nederlandse auteursrecht nu een alternatief: in bijna alle gevallen kunnen docenten en onderzoekers hun publicaties openlijk delen in de VU Research Portal, zes maanden na de eerste (niet-Open Access) publicatiedatum.

You share, we take care
De Universiteitsbibliotheek wil nu alle VU-onderzoekers ondersteunen die op deze manier hun publicaties toegankelijk willen maken. We hebben alleen je toestemming nodig om je publicaties legaal te kunnen delen. Na gegeven toestemming deponeert de bibliotheek vervolgens automatisch al je wetenschappelijke publicaties in de uitgeversversie (Version of Record) in de VU Research Portal. De bibliotheek start met publicaties die na 1 januari 2018 zijn verschenen.

De voorwaarden
Als je medewerker bent van de VU, kun je gebruik maken van deze Open Access-service. Deze voorwaarden gelden voor de publicaties:
- Je bent corresponding author of co-author van de publicatie.
- De publicatie is een kort wetenschappelijk werk. Dat zijn : artikelen, ‘conference proceedings’ en hoofdstukken in ‘edited volumes’.

Doe nu mee!
Wil je meedoen? Geef dan met dit formulier de bibliotheek toestemming om je werk Open Access te maken. Je hoeft verder niets te doen. You share, we take care!

Vragen?
Heb je vragen over het project? Kijk dan op de Questions & Answers pagina voor uitgebreide informatie. Je kunt ook een e-mail sturen naar Arjan de Rooy, Open Access specialist bij de Universiteitsbibliotheek, via green.open.access.taverne.ub@vu.nl
Samen werken we aan 100% open access in 2020. Meer informatie over Open Access publiceren vind je op de website van de Universiteitsbibliotheek.