VU/VUmc OA-overeenkomsten met uitgeverijen

Om het Open Access publiceren te stimuleren, heeft de Vrije Universiteit (veelal in VSNU-verband) met een groot aantal uitgevers OA-overeenkomsten (‘OA deals’) gesloten. Als er een VU OA-deal (APC discount) is, kun je als VU/VUmc-onderzoeker of kosteloos (100% APC discount) of met een korting (bijv. 15% APC discount) OA-publiceren in dat tijdschrift. APC staat voor Article Processing Charge. 

OA-overeenkomsten voor al 9.000 tijdschriften
Er zijn al voor ongeveer 9.000 tijdschriften OA-overeenkomsten gesloten. Meer dan 4.000 van die tijdschrifttitels hebben een impactfactor en ruim 1.000 in het 1e quartile. Deze pagina biedt het overzicht van alle uitgeverijen en de tijdschriften waarvoor OA-overeenkomsten gesloten zijn.

Raadpleeg de VU Journal Publishing Guide als je OA wilt publiceren
Deze toont je:
- de belangrijkste tijdschriften op je vakgebied plus hun impact & metrics,
- of OA-publiceren mogelijk is in het tijdschrift,
- of de VU een OA-deal heeft met het tijdschrift (dus of er een APC discount is).

Vragen over Open Access? Neem contact op met het OA team via openaccess.ub@vu.nl

open access APC tabel  
 

American Chemical Society (ACS)

Een corresponding auteur van de VU en VUmc kan zonder kosten in alle 57 ACS journals Open Access publiceren. De Open Access journals ACS Central Science en ACS Omega zijn van deze regeling uitgesloten. Auteurs ontvangen na acceptatie van het manuscript automatisch een ACS AuthorChoice Open Access License. VU en VUmc medewerkers worden herkend aan de hand van hun VU/VUmc-email-adres.

Biomed Central
Medewerkers van VU en VUmc kunnen 15% korting krijgen op article-processing charges (APCs) voor Open Access publicaties in tijdschriften van BioMed Central en Springer Open. Als je submit van een IP-adres op de VU of VUmc krijg je de korting automatisch. In andere gevallen kies je tijdens het submitten voor de optie “I believe that I am covered by an institutional membership arrangement” en selecteer je VU University Amsterdam of VU University Medical Center uit het drop-down menu op de APC agreement-pagina. Meer informatie staat op de website van Springer.

Brill
Onderzoekers van de VU en VUmc kunnen gratis Open Access publiceren in ruim 300  tijdschriften van Brill.  Corresponding authors kunnen tijdens het submitten van een artikel in één van deze tijdschriften aangeven dat ze hun artikel Open Access willen publiceren. Bij het indienen moet de auteur het universitaire emailadres of zijn/haar ORCID gebruiken. Auteurs kunnen dit verzoek ook kenbaar maken via brillopen@brill.com. Meer informatie over de procedure kun je vinden op de website van Brill

British Medical Journal / BMJ Journals
Medewerkers van de VU en het Vumc kunnen 25% korting krijgen op article-processing charges (APC's) voor Open Access publicaties in alle BMJ journals. VU- en VUmc-medewerkers worden herkend aan de hand van hun VU/VUmc-email-adres en ontvangen een bevestiging dat de kosten door de instelling worden betaald.

Cogitatio Press
Onderzoekers van de VU en het VUmc kunnen zonder kosten Open Access publiceren in tijdschriften die worden uitgegeven door emptyCogitatio Press. Cogitatio geeft momenteel vier tijdschriften uit: Media and Communication, Politics and Governance , Social Inclusion en Urban Planning. VU en VUmc medewerkers worden herkend aan de hand van hun VU/VUmc-email-adres en ontvangen een bevestiging dat de kosten door de instelling worden betaald.

Cambridge University Press
VU en VUmc onderzoekers kunnen Open Access publiceren in 339 hybride tijdschriften en 17 volledig open access tijdschriften van uitgever Cambridge University Press.
De corresponding author geeft na acceptatie van een artikel aan onder welke affiliatie zij/hij valt waarna de APC wordt kwijtgescholden. Er verschijnt een ‘Apply Discount’ knop waarmee de auteur de OA procedure bevestigt. De overeenkomst is geldig  tot en met 31 december 2020.

Elsevier
Corresponderende auteurs van VU en VUmc kunnen kosteloos Open Access publiceren in een selectie van meer dan 2000 hybride en volledig open access Elsevier tijdschriften.
Of een tijdschrift onder de selectie valt kan worden opgezocht in de VU Journal Publishing Guide. Let daarbij op de voorwaarden die worden gesteld aan de datum van indiening (submission date), deze verschilt per tijdschrift en staat apart vermeld bij elk tijdschrift. Artikelen ingediend voor deze datum komen niet in aanmerking voor gratis open access publicatie.
Als het artikel geaccepteerd is ontvang je een mail met een link naar auteurssysteem van Elsevier. Daar kun je aangeven dat je verbonden bent aan een Nederlandse universiteit en een keuze maken voor de optie Gold Open Access. Je kunt daar ook een keuze maken voor een Creative Commons licentie. De voorkeur van de VU gaat uit naar de licentie CC-BY 4.0.
Meer informatie over de procedure vindt je op de website van Elsevier.

Emerald
Let op : alle vouchers voor 2020 zijn reeds verbruikt.
Corresponding authors van de VU en het VUmc kunnen beperkt gebruik maken van vouchers voor het Open Access publiceren in Emerald tijdschriften waar de VU een lopend abonnement op heeft. Het aantal vouchers is eindig, alle vouchers voor 2020 zijn reeds verbruikt. Je kunt dus geen gebruik meer maken van deze regeling.

Hoe werkt het ?
Tijdens het submitten  kun je in het Emerald submissiesysteem op de Emerald APC webpagina kiezen voor de optie ‘yes, I want to publish my article as open access and my institution is elligible for a prepaid APC voucher’. Na acceptatie van het artikel ontvangt u bericht of u in aanmerking komt voor een gratis voucher. Na het invullen en onder tekenen van de CC-BY licentie wordt het artikel Open Access gepubliceerd. Lees hier uitgebreide informatie van de uitgever over de workflow.

Karger
Corresponding authors van VU en VUmc kunnen kosteloos Open Access publiceren in 110 Karger tijdschriften. De auteurs dienen bij submissie per brief (cover letter) aan te geven dat zij gerechtigd zijn gebruik te maken van de UKB Open Access deal.
Meer informatie vindt je op de website van Karger (kies in het rolmenu voor Netherlands).

Lippincott Williams & Wilkins
Corresponderende auteurs van de VU en VUmc kunnen zonder kosten in ruim 200 hybride Lippincott Williams & Wilkins journals Open Access publiceren. Full Open Access journals zijn uitgesloten van deze regeling. Bij het indienen van je manuscript zal LWW je informeren over de mogelijkheden om gratis open access te publiceren en je doorverwijzen naar de Open Access team van de VU. Hier kun je een waiver code voor aanvragen die vervolgens kan worden gebruikt in het betaalsysteem van LWW om de publicatiekosten te voldoen.

MDPI
De UB heeft een overeenkomst gesloten met Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI). Corresponding authors van VU en VUmc krijgen een korting van 10% op de Article Processing Charges (APCs) voor Open Access publicaties. VU/VUmc medewerkers worden herkend op basis van domein en IP-adres.

Oxford University Press
LET OP: Op 4 december is het maximum aantal kosteloze open access artikelen bereikt voor 2020. Dat betekent dat u in 2020 niet meer gratis open access kunt publiceren. U krijgt van OUP wel een Open Access optie aangeboden, maar als u daarvoor kiest worden de kosten niet langer door de open access overeenkomst gedekt. U ontvangt dan zelf een factuur voor deze kosten. Wilt u dit niet, kies dan voor een standard license.  Lees hier de werkwijze die OUP op haar website hanteert nu het maximum aantal publicaties voor 2020 bereikt is. Neem voor meer informatie contact op met het OA team via openaccess.ub@vu.nl

Royal Society
De Universiteitsbibliotheek heeft een Open Access Membership Agreement gesloten met de Royal Society. Corresponding authors van VU en VUmc krijgen 25% korting op open access publicatiekosten voor alle elf peer-reviewed tijdschriften van de Royal Society. Je kunt de korting aanvragen als je de corresponderende auteur van het artikel bent. Bij het aanbieden van het manuscript kies je voor “Open Access publiceren” en selecteert vervolgens uit de lijst met Membership Institutions  “VU University Amsterdam”. De korting van 25% wordt na verificatie door de bibliotheek door de Royal Society toegekend. Gebruik bij submissie van je manuscript altijd het e-mailadres van je instelling.
 
SAGE
Corresponding authors van de VU en het VUmc kunnen kosteloos Open Access publiceren in ca. 900 tijdschriften van uitgeverij SAGE. Als corresponding author van VU en/of VUmc wordt je tijdens submissie herkend via het e-mail adres van je  instelling. Het is dus van belang om bij submissie van je manuscript het e-mail adres van je instelling te gebruiken. De uitgever stuurt je persoonlijk bericht met het verzoek een formulier in te vullen en per ommegaande te retourneren om het artikel zonder kosten Open Access te maken. Alleen wanneer SAGE het formulier tijdig ontvangt, wordt het artikel zonder kosten Open Access gemaakt. Na publicatie kan het artikel in beginsel niet meer Open Access worden gemaakt.

Voor de meer dan 160 Pure Gold open access journals is een korting van 20% mogelijk. Hiervoor is een speciale code vereist. Deze kan van te voren worden aanvraagd bij de bibliotheek. De code wordt door SAGE gevraagd op het moment van betaling van de APC. Afhankelijk van het tijdschrift moet de auteur de betalings-email beantwoorden met de code onder vermelding van de VSNU-overeenkomst of, als het systeem het toelaat, de code invoeren in het betaalsysteem en zo automatisch de code aanvragen. Na publicatie kan de korting niet meer geclaimd worden.

Springer
 
Corresponding authors van de VU en het VUmc kunnen kosteloos Open Access publiceren in ca. 1.850 tijdschriften binnen het Springer Open Choice programma. De regeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2018 en loopt tot en met 31 december 2021.
Kies na acceptatie van je artikel in het uitklapmenu ‘Special Affiliation’ (in My Publication) voor de instelling waaraan je verbonden bent (VU University Amsterdam / VU University Medical Center) en ga akkoord met de auteursrecht- en licentievoorwaarden. Meer informatie vind je op de website van Springer.
Uitgezonderd van deze regeling zijn de titels van Learned Societies, BioMedCentral en SpringerOpen. De tijdschriften uit het Springer Open en BioMed Central programma komen wel in aanmerking voor een korting van 15%. Zie voor meer informatie ook BioMedCentral op deze pagina.

Taylor & Francis en Routledge

Corresponding authors van de VU en het VUmc kunnen kosteloos Open Access publiceren in ca. 2300 tijdschriften van uitgeverij Taylor & Francis en Routledge. Als corresponding author van VU en/of VUmc wordt je tijdens submissie herkend via het e-mail adres van je instelling. Het is dus van belang om bij submissie van je manuscript het e-mailadres van je instelling te gebruiken. Zodra je artikel is geaccepteerd voor publicatie ontvang je een e-mail waarin wordt bevestigd dat je kosteloos Open Access kunt publiceren. Meer informatie vind je op de website van Taylor & Francis.

Walter de Gruyter

Corresponding authors van de VU en het VUmc kunnen kosteloos Open Access publiceren in ruim 300 hybride tijdschriften van Walter de Gruyter. Dit geldt niet voor full Open Access tijdschriften. Of een tijdschrift onder de selectie valt kan worden opgezocht in de VU Journal Publishing Guide. VU en VUmc medewerkers worden herkend aan de hand van hun VU/VUmc-email-adres.
Corresponding authors krijgen 20% korting op het publiceren in 500 volledig full open access peer-reviewed journals en OA boeken uit het ‘De Gruyter Open Access Institutional Member Scheme’. De korting geldt ook voor book chapters en boekseries.

Wiley

Corresponding authors van de VU en het VUmc kunnen kosteloos Open Access publiceren in ca. 1400 tijdschriften van uitgeverij Wiley. Om van deze regeling gebruik te maken, moet je, nadat je artikel is geaccepteerd voor publicatie, op de ‘author services’ pagina in het menu ‘Funder/Institution payment’ VU of VUmc selecteren. Daarmee wordt aangegeven dat de kosten via de VSNU-overeenkomst worden betaald. Let op! Wiley publiceert ook een aantal full open access tijdschriften. Die tijdschriften vallen niet onder deze regeling. Meer informatie over de procedure en de tijdschrifttitels vindt je op de website van Wiley.

Wolters Kluwer
Het is niet mogelijk gratis of met korting Open Access te publiceren in Kluwer tijdschriften. Het is wel mogelijk voor onderzoekers om artikelen die zijn gepubliceerd in één van deze 27 wetenschappelijke tijdschriften van Wolters Kluwer via Groen Open Access (zelf archivering in de VU Research Portal) publiek toegankelijk te maken. Voor de 27 titels geldt een embargoperiode van 6 tot 12 maanden. Auteurs moeten voor elk artikel vooraf aan de redactie van het tijdschrift toestemming vragen. Die toetst of het artikel ‘wetenschappelijk ’ is. De auteur mag na toetsing een Author Accepted Manuscript full text in de VU Research Portal (PURE) plaatsen.
Bekijk de regels voor het plaatsen van een Author Accepted Manuscript
Bekijk de Infographic voor Open Access Publiceren bij Wolters Kluwer

Heb je vragen over dit overzicht of andere vragen over Open Access? Neem dan contact op met het OA team via openaccess.ub@vu.nl.

Open Access logo

open access arno akkermans


empty