Ondersteuning bij data zoeken voor je artikel of paper

De Universiteitsbibliotheek biedt VU-medewerkers en -studenten toegang tot online bronnen (databases) voor het verzamelen van economische, financiële, geografische, demografische, en sociologische data. De commerciële databases waarop de UB geabonneerd is, kun je als VU-student en -medewerker kosteloos gebruiken. Ook zijn er veel publieke, gratis toegankelijke databases – bijvoorbeeld van het CBS en de OECD. Kijk voor een overzicht van de databases die je kunt gebruiken in de Libguide: Finding Data.

Ondersteuning bij data zoeken en verwerken
- Online Libguides Finding data en Working with data 
- Gratis workshops Data vinden en combineren
- Inloopspreekuur of afspraak maken (rooster hieronder)

Economische en financiële data zoeken
De economische en financiële databases, zoals Datastream en SDC Platinum, bevatten onder andere bedrijfsgegevens, aandelenprijzen, marktonderzoek, en macro-economische informatie.

Geografische, demografische en sociologische data zoeken
De databases van bijvoorbeeld CBS, OECD, EU, en de Worldbank hebben naast economische gegevens ook veel sociologische en demografische data. Vaak is voor die data ook geografische informatie beschikbaar. Op VU Geoplaza kun je geografische gegevens downloaden of je eigen data weergeven op bestaande kaarten.

Toegang tot databases van de Universiteitsbibliotheek
Enkele databases kun je alleen gebruiken vanaf computers op de campus waarop speciale software geïnstalleerd is. In de Libguide: Finding Data lees je wat nodig is om de databases waarvoor de UB een licentie heeft te gebruiken.

De databases Datastream, IBES, Worldscope, en ASSET4 ESG zijn alleen beschikbaar op de volgende locaties in het Hoofdgebouw:
- 5B-06
- 1A-01J

Overgang van Datastream naar Factset vanaf januari 2019
Vanaf januari 2019 stelt de Universiteitsbibliotheek (UB) de database Factset beschikbaar voor studenten en medewerkers van de VU. Dit komt in de plaats van de database Datastream van Thomson Reuters. De UB zal Datastream (inclusief Worldscope en Asset4 ESG) opzeggen omdat deze software verouderd is en niet compatibel met moderne besturingssystemen.
 
Overgangsregelingen tot en met februari 2019
Tot en met februari 2019 behouden medewerkers die Datastream op hun eigen computer hebben toegang. Datastream is tot en met februari 2019 voor noodgevallen ook nog beschikbaar op een klein aantal computers in de bibliotheek. Wil je hier gebruik van maken neem dan contact op met rdm@vu.nl. Vanaf maart 2019 is Datastream nergens op de VU meer beschikbaar. De data in IBES blijven beschikbaar, maar alleen via het WRDS-platform. Toegang tot SDC Platinum wordt niet gewijzigd.
 
Trainingen Factset
De UB organiseert begin 2019 informatie- en trainingssessies. Meer informatie daarover volgt op www.ub.vu.nl.
 
Ondersteuning bij downloaden van data
Het team Research Data Services biedt ondersteuning aan medewerkers en studenten die data uit Datastream willen downloaden en aan studenten en medewerkers die meteen data uit Factset willen hebben, maar nog niet weten hoe ze dat zelf moeten doen. Neem hiervoor contact op met rdm@vu.nl.

Vragen?
Heeft u vragen over de overgang naar Factset, neem dan contact op met vraag.ub@vu.nl.

Het Research Data Services Team kan je ondersteunen bij:
- het vertalen van je onderzoeksvraag naar een zoekopdracht voor data,
- het opbouwen van een dataset van hoge kwaliteit.
Voor docenten kunnen we workshops organiseren als onderdeel van een vak.

Online cursussen Data vinden & Werken met data
• De Libguide Finding data geeft een overzicht van: alle databases die je via de UB kunt gebruiken en van het soort data dat je daarin vindt, en hoe je toegang verkrijgt.
• De Libguide Working with data geeft onder andere advies over: het organiseren van je data, het samenvoegen van verschillende datasets en over het gebruik van verschillende software tools.

Workshops data vinden en combineren
In de gratis workshops leer je hoe je kunt zoeken op verschillende platforms, hoe je datasets kunt samenvoegen en structureren in Stata of Excel zodat je deze makkelijker kunt analyseren.
Je kunt kiezen uit:
• Economische data vinden
• Data combineren met Stata of • Data combineren met Excel
• Data vinden en combineren met Excel of • Data vinden en combineren met Stata
Lees meer over deze workshops. Vergeet niet je aan te melden.

Speciale vraag? Kom naar het inloopspreekuur of maak een afspraak
Heb je een vraag die niet in de online cursussen of workshops beantwoord wordt? Dan kun je terecht bij het inloopspreekuur:
- In januari en februari op woensdag 13:00 tot 16:00
- Van april tot en met juni op dinsdag en donderdag 13:00 tot 16:00.
Het inloopspreekuur is in 1B21 in het hoofdgebouw van de VU.
Het is ook mogelijk om een persoonlijke afspraak te maken via rdm@vu.nl.

Dataondersteuning voor docenten
Geef je een vak waarbij studenten veel met data moeten werken? Dan kan het RDS-Team:
- een les of workshop verzorgen als onderdeel van je vak,
- ondersteunen bij het vinden van geschikte data voor oefeningen of voorbeelden.
Neem contact op met het Research Data Services Team via researchdataservices.ub@vu.nl om de mogelijkheden te bespreken.

Suleyman_Avzaly_masterstudent_AccountancyWorkshop Economische data vinden: ‘Handig voor als je met je paper start’
‘De workshop Economische data vinden was heel leerzaam. Het werd duidelijk uitgelegd’, vertelt Suleyman Avzaly masterstudent Accountancy & Control. ‘Ik weet nu waar ik de databases met economische en financiële data kan vinden, hoe ik ze kan gebruiken en hoe ik databronnen kan combineren. Bij mijn opleiding was dat maar een klein onderdeel en moesten we het zelf uitvogelen. Ik weet nu beter hoe je databases kunt combineren. In de workshop zaten we met een kleine groep en kreeg je een op een hulp.’

Informatief, praktisch en persoonlijk
Ook Kiethan Vijayabalan, premasterstudent Business administration is enthousiast. ‘In april moeten we economic papers gaan schrijven. Daarvoor is de informatie die je krijgt in deze workshop echt nuttig. Het was informatief en lekker praktisch. Dat je stap voor stap door het proces van data verzamelen en combineren wordt meegenomen, is heel fijn. Ik ben ook blij met de tip over hoe je toegang tot de databases krijgt vanaf buiten de campus! Dat scheelt een hoop stress als je in het weekend bedenkt dat je maandag iets moet inleveren.’