Tools of the Trade

Expositie UB erfgoedvitrine (HG 1C, naast de ingang van de UB) 1 april – 1 juli

13-04-2021 | 13:07

Door de Corona-crisis en alle restricties, lijkt de wetenschap beperkt te zijn tot de wereld van de laptop. Maar er zijn genoeg andere voorwerpen die men, vroeger en nu, gebruikt om tot onderzoeksresultaten te komen. In de expositie Tools of trade wordt een staalkaart van deze voorwerpen getoond uit de UB-collecties.

Tools of the trade - affiche

Wetenschap via de laptop?
Op dit moment lijkt het wel als of wetenschap alleen nog bedreven wordt via de computer: bronnen zijn digitaal beschikbaar, software en rekenmodellen zorgen voor input, vragenlijsten en intake gesprekken worden online afgenomen, conferenties, vergaderingen en colleges gaan via filmpjes en videobellen. Hoewel de rekenkracht van computers, en de verbindende kracht van het internet niet onderschat moet worden, zijn er ook veel andere gereedschappen hard nodig voor onderzoek. Zoals fysiek overleg met een team en sparren met collega’s en studenten, maar ook laboratoria, veldwerk en originele bronnen.

Expositie met onderzoeksvoorwerpen
In deze expositie onderzoeken we vanuit de collecties van de UB welke voorwerpen wetenschappers zo al gebruiken én gebruikten. De bibliotheek bevat een schat aan onderzoeksmateriaal, dat inzicht geeft in hoe de wetenschap is veranderd, maar wat ook een bron voor nieuw onderzoek kan zijn. “Tools of the Trade” toont een brede en willekeurige selectie van wetenschappen uit heden en verleden.

Wetenschap en blinde vlekken
Onderzoek is nooit neutraal of onafhankelijk van de samenleving, en is vaak verbonden met (politieke, sociale en/of economische) macht. Het draagt bij aan hoe wij de wereld zien en ervaren, en dat wereldbeeld kantelt, waarbij blinde vlekken zichtbaar worden. Zo is er protest tegen de focus op het mannelijke lichaam in de medische wetenschap. En komen er alternatieven voor de meest gebruikte wereldkaart, die landen rond de evenaar kleiner toont dan ze eigenlijk zijn en bijvoorbeeld Europa veel groter. Welke consequenties hebben deze inzichten voor de gereedschappen? Heeft een inclusievere wetenschap ook nieuwe instrumenten nodig?

Waarmee doe jij nu onderzoek?
Hoe ziet jouw wetenschappelijke werkplek er op dit moment uit? Met welke voorwerpen ben jij dagelijks in de weer om te komen tot nieuwe onderzoeksresultaten? Of om de volgende generatie wetenschappers op te leiden? Wat gebruik je als student op dit moment voor je onderzoek? Of heb je ideeën voor instrumenten voor de toekomst? Deel je foto’s en voorwerpen met de UB via Facebook, Twitter en Instagram:
#ToolsoftheTradeVU

Tools of the Trade | Datum: 1 april - 1 juli 2021 | Locatie: HG, Erfgoedvitrine, 1e verdieping hoofdgebouw, naast ingang UB