‘BRAM’: Lessen uit het persoonlijke leven van Abraham Kuyper

Online expositie: vanaf 29 oktober te zien

29-10-2020 | 9:04

Abraham Kuyper als bergbeklimmerOp 29 oktober 2020, de 183ste geboortedag van Abraham Kuyper, opent de online expositie ‘BRAM’ . Deze expositie geeft je een kijkje in het persoonlijk leven van de altijd drukke en zeer veelzijdige Bram. Een man ‘met twee gezichten’: publiekelijk bekend als ‘Abraham de Geweldige’, privé een liefhebbende, onzekere vader en echtgenoot. Hoe kon hij zo productief zijn, wat deed hij om te ontspannen, en wat kunnen wij van hem leren?

Strak regime inclusief ‘verplichte’ vakanties
Predikant, politicus, hoogleraar, journalist, schrijver én oprichter van de Vrije Universiteit: Abraham Kuyper was het allemaal. In alles wat hij deed was hij even gedreven en productief. Hoe kreeg hij dat voor elkaar en hoe bleef hij gezond? Hij volgde een strak regime inclusief ‘verplichte’ vakanties en wandelpauzes. Al tijdens zijn studie en ook later als kamerlid kampte hij met overspannenheid. Sanatoria, klimmen in  de Alpen en verre reizen zorgden voor ontspanning.

Confrontaties met zichzelf en anderen
Bram stelde hoge eisen aan zichzelf én aan zijn omgeving. Dit leidde geregeld tot confrontaties met zichzelf en anderen. Hij ging de geschiedenis in als ‘een streng gereformeerde’. Maar als we nader kijken, kwamen zijn daden lang niet altijd overeen met zijn eigen grote theorieën.

Herkenbare worstelingen?
Ook nu kampen velen van ons, soms al op jonge leeftijd, met een burn out. We zoeken naar manieren om te ontspannen (wellness) en om onze malende gedachten tot stilstand te brengen (mindfulness). Ook wij zoeken naar bevestiging en worstelen om van gewoontes af te komen waarvan we weten dat ze schadelijk zijn. En hoe doen wij dat zelf: laten we de buitenwereld (via social media) alleen onze successen zien - zoals Bram in de krant deed - of durven we onze kwetsbaarheid onder ogen te zien en te tonen?

Universeel en tijdloos
Misschien zien we in Bram ook wel iets van onszelf terug… Herkenbare verlangens en worstelingen? Deze tentoonstelling pretendeert geen antwoorden te geven, maar zet je misschien wel aan tot reflectie, en laat zien dat de worstelingen van het leven universeel en tijdloos zijn.

Bekijk de online expositie ‘BRAM.

‘BRAM’ ook te zien in de Erfgoedvitrine
Mocht je op de VU campus zijn dan kun je vanaf 6 november de expositie ‘BRAM’ ook bekijken in de Erfgoedvitrine (HG, 1e verdieping, naast de ingang van de UB).
Andere activiteiten Kuyperjaar
Abraham Kuyper stichtte 140 jaar geleden de Vrije Universiteit Amsterdam. De universiteit viert dit lustrum met tal van activiteiten, geïnspireerd door het gedachtegoed van Kuyper. Kijk op vu.nl/Kuyperjaar