VU voorwerpen en hun verhalen | 140 jaar Vrije Universiteit Amsterdam

Vanaf 31 augustus elke twee weken een verhaal op www.geheugenvandevu.nl

25-08-2020 | 16:16

De Vrije Universiteit Amsterdam bestaat op 20 oktober 2020 honderveertig jaar. In de online expositie ‘VU-voorwerpen en hun verhalen’ tonen we voor elke vijf jaar van de VU geschiedenis een markant voorwerp uit de VU erfgoedcollectie. Studenten, docenten, onderzoekers en medewerkers van nu én vroeger, vertellen je de verhalen achter de voorwerpen. Rector Vinod Subramaniam trapt af met een reflectie op de stichter van de VU, Abraham Kuyper, aan de hand van zijn hoogleraarportret. KuyperProfDrsKleiner

Speciale aandacht voor VU stichter Abraham Kuyper
Theoloog, journalist en politicus Abraham Kuyper (1837-1920) speelde een belangrijke rol bij de oprichting van de VU. In 2020 herdenken we niet alleen het 140-jarig bestaan van de VU maar ook Kuypers 100ste sterfdag. Daarom besteden we in deze expositie extra aandacht aan zijn invloed op de VU. Naast Kuyper droegen vele anderen bij aan de groei en bloei van de VU. Denk aan Vrouwen VU-hulp die geld inzamelden via de VU-busjes. Zij komen ook aan bod in de expositie.

Veranderende studentencultuur
Daarnaast hebben studenten hun stempel gedrukt op de geschiedenis van de VU. In de loop der jaren zien we opvallende veranderingen in de VU studentencultuur. Van de traditionele corporale studentenverenigingen tot de linkse studentenbewegingen in de jaren zestig en zeventig.

Bijzondere onderzoeks- en onderwijsinstrumenten
De onderzoeks- en onderwijsinstrumenten uit de VU erfgoedcollectie vertellen het verhaal van het steeds breder uitwaaierende onderzoek en onderwijs aan de VU. In de expositie maak je kennis met bijzondere instrumenten die aan de VU ontwikkeld zijn. Denk aan de leugendetector die in 1970 gebruikt werd bij neuropsychologie en door de instrumentmakerij zo werd doorontwikkeld dat deze in één hand paste. Daarnaast is er aandacht voor meer recent ontwikkelde apparatuur zoals software en robots, die een onmisbare rol spelen in het onderwijs en de maatschappij van vandaag de dag.

Elke twee weken een verhaal op www.geheugenvandevu.nl
Van 31 augustus 2020 tot mei 2021 vind je op de website www.geheugenvandevu.nl elke twee weken een nieuw verhaal.

Meld je aan voor de social media van de Universiteitsbibliotheek
Als je je aanmeldt voor de social media kanalen van de Universiteitsbibliotheek komen de verhalen en beelden vanzelf naar je toe.
www.instagram.com/vulibrary/
www.facebook.com/universitylibraryvu
Twitter VU Universiteitsbibliotheek @UBVU

Meer informatie?
Neem contact op met universiteitshistoricus Ab Flipse of conservator Academisch Erfgoed Liselotte Neervoort.