Project PleitVrij uitgelicht op OCW Kennisfestival

Virtuele oefenrechtbank, ontwikkeld door de VU en RUG, voorbeeldproject voor digitalisering binnen hoger onderwijs.

12-03-2020 | 13:22

PleitVrij, het samenwerkingsproject tussen de Vrije Universiteit (VU) en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), wordt vandaag gepresenteerd op het OCW Kennisfestival als succesvolle onderwijsinnovatie. Het project ontving in 2018 een subsidie van het Ministerie van OCW in het kader van Open en online onderwijs. Pleitvrij is één van de best beoordeelde en meest succesvolle projecten binnen deze stimuleringsregeling.

pleitvrijSylvia Moes, Innovatiemanager Onderwijs UB, presenteert het Virtual Reality project, waarin rechtenstudenten van beide universiteiten elkaar ontmoeten in een virtuele rechtszaal en kunnen oefenen in verschillende rollen binnen een realistische rechtbankomgeving. Doormiddel van een speciaal ontwikkelde app kunnen docenten en medestudenten direct feedback geven aan de deelnemers van het proces. Pleitvrij is ontwikkeld om de kloof tussen studie en beroepspraktijk te verkleinen. Door binnen een realistisch ogende rechtbankomgeving de rol van advocaat, officier van justitie of rechter in te nemen, kunnen studenten zich beter voorbereiden op de dagelijkse praktijk van de rechtszaal.