Open Torendag 2020

Tijdens Open Toren Dag kunt u dit jaar, op 21 maart, ook het Hoofdgebouw van de Vrije Universiteit (VU) bezoeken van 10 – 16u.

24-02-2020 | 12:38

Je kan vrij door de toren lopen of deelnemen aan een programmaonderdeel waarvoor je je aan kan melden in de Centrale Hal.

Sinds 1973 torent dit 16-verdiepingen hoge gebouw uit boven de omliggende woonwijk.

Inmiddels wordt het door de kantoren van Zuidas naar de kroon gestoken, maar met zijn karakteristieke, brutalistische, architectuur, vormt het nog steeds een landmark in de buurt.
Het VU-gebouw werd ontworpen door architect Chris Nielsen en Architectengroep 69, als onderdeel van de nieuwe campus voor de VU. Het was destijds het grootste gebouw van Amsterdam, nodig om het snel groeiend aantal studenten van de VU op te vangen.

Opentorendag

Bijzonder Carillon
Het gebouw telt vijftien verdiepingen voor onderwijs, werkkamers en de bibliotheek; de zestiende etage werd ingericht als ‘Kerkzaal’; en daar weer boven, in een speciale constructie op het dak, werd een carillon gemonteerd.

De klanken van dit klokkenspel zijn nog elke maandagochtend én tijdens de Open Toren Dag te horen.

Op het dakterras, dat je kan bezoeken én met een fantastisch uitzicht over Amsterdam (!), vindt in september jaarlijks het ‘VU On The Roof Film Festival’ plaats.

Het Hoofdgebouw van de VU vind je aan De Boelelaan 1105

Programma | Rondleidingen
Ieder uur verzorgt de VU een op wetenschap en verbinding gebaseerde rondleiding voor een groep van max. 25 deelnemers, met de volgende thema’s:
•    10.00 Welkom – Rondleiding langs kunst in de toren en door boekendepots met uitzicht op de Zuidas | Carillon speelt
•    11.00 Lezing door Prof. Dr. Diederik Oostdijk – ‘De klokkentorens en carillons van Amsterdam: Van Hemony tot de Boelenlaan’
•    11.30 – 11.45 Carillon speelt
•    12.00 Lezing door Dr. Ab Flipse – De VU en Buitenveldert; van oorspronkelijke bouwplannen tot hedendaagse Campus ontwikkeling
•    13.00 Lezing door Prof. Dr. Diederik Oostdijk – ‘De klokkentorens en carillons van Amsterdam: Van Hemony tot de Boelenlaan’
•    13.15 – 13.45 Carillon speelt
•    14.00 Lezing door Dr. Ab Flipse – De VU en Buitenveldert; van oorspronkelijke bouwplannen tot hedendaagse Campus ontwikkeling
•    15.00 Rondleiding langs kunst in de toren en door boekendepots met uitzicht op de Zuidas
•    16.00 – 16.30 Afsluiting | Carillon speelt