Extra toegang tot bronnen en openstellen van onderzoek

De crisis die is ontstaan door het Coronavirus (COVID-19) maakt het van extra groot belang dat onderzoekers en docenten zo veel mogelijk zonder drempels kunnen beschikken over wetenschappelijke informatie. De Universiteitsbibliotheek heeft daarvoor de extra informatie op een rij gezet.

26-03-2020 | 14:42

Toegang tot online literatuur tijdens het coronavirus 
Een overzicht van relevant en veelal open toegankelijk onderzoek over COVID-19 is te vinden in onze libguide COVID-19 Information Resources

Veel wetenschappelijke uitgeverijen stellen wegens het coronavirus tijdelijk e-books, digitale bronnen en lesmateriaal gratis ter beschikking, of verhogen tijdelijk het aantal gebruikers dat tegelijk kan inloggen.  In het onderstaande overzicht tonen wij het aanbod.

Wij doen er alles aan om dit overzicht zo actueel mogelijk te houden, maar de ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Wij adviseren daarom om ook zelf bij uitgevers te kijken of er e-books of ander (les)materiaal beschikbaar is. Als je geschikt materiaal vindt, neem dan contact op met een van de collectiespecialisten van de Universiteitsbibliotheek, dan vullen wij het overzicht aan.
Heb je vragen over toegang tot online content, laat het ons dan weten via vraag.ub@vu.nl.

Tip: Lean Library
Een handige tool om makkelijk toegang te krijgen tot online bronnen vanuit huis is de tool Lean Library

Tip: Open leermaterialen gebruiken
Veel leermaterialen zijn open en kunnen kosteloos en zonder toestemming worden gebruikt.

Open Access toegang tot publicaties rond COVID-19 
Een groot aantal uitgevers hebben gehoor gegeven aan een oproep om hun corona-gerelateerde literatuur Open Access toegankelijk te maken via PubMed-Central en om tekst mining en secundaire analyse door middel van machine-leesbare formaten en licenties mogelijk te maken. Vrijwel alle grote uitgevers steunen het initiatief. Al deze aan COVID-19 gerelateerde publicaties en onderliggende data zijn per direct op één plaats te vinden.

Tips voor het vinden van (open) onderzoeksinformatie rond COVID-19 kan je vinden via open access.nl. Op deze site wordt ook verwezen naar de pagina's die verschillende universiteiten zelf bijhouden. De bronnen die genoemd worden zijn deels ook (tijdelijk) voor VU en VUmc toegankelijk.

Open Access publiceren
Docenten en onderzoekers van de Vrije Universiteit kunnen in vrijwel alle gevallen hun publicaties Open Access delen in de VU Research Portal. Tijdens de COVID crisis kan de UB je daarbij ondersteunen en publicaties op een legale manier delen en toegankelijk maken voor iedereen. Ben je docent of onderzoeker en denk je dat je wetenschappelijk werk op dit moment relevant is voor onderzoek of onderwijs: meld je dan aan via openaccess.ub@vu.nl. Aanvullende informatie over deze optie volgt snel.
Tips voor het Open Access maken van uw COVID-19 gerelateerde onderzoek en een vindplaats voor open onderzoeksinformatie vindt u op deze speciale pagina op open accces.nl

Overzicht van de mogelijkheden die nu beschikbaar zijn.

Naam
Beschrijving
American Psychological Association (APA)
De American Psychological Association heeft de modules ‘Research Methods’ en ‘Introduction to Social Psychology’ op PsycLearn tijdelijk opengezet. Om toegang te krijgen, moeten docenten zelf contact opnemen met de APA.
Beck
Tijdelijke off-campus toegang tot Beck online PREMIUM, Duitstalige tijdschriften, commentaren, wetgeving.
Om toegang te krijgen is (gratis) registratie noodzakelijk.
Berghahn
Toegang tot alle Berghahn tijdschriften op het gebied van Sociale Wetenschappen en Geesteswetenschappen.
BOOM
Toegang tot de volledige digitale collectie van Boom Juridisch (1800 titels).empty
Elsevier ScienceDirectAlle handboeken op ScienceDirect zijn nu gratis toegankelijk voor ieder instituut met een ScienceDirect abonnement. Voor toegang dient te worden ingelogd met een VU/VUmc account. Elsevier richt zich vooral op geneeskunde, natuurwetenschappen, wiskunde en rechten.
JoVEJoVE biedt educatieve video’s aan. De JoVE kerncollectie helpt studenten kernbegrippen binnen de biologie en sociale psychologie te begrijpen en te visualiseren. JoVE Science Education is een collectie demonstratievideo’s binnen Health & Life Sciences, die kunnen worden gebruikt als surrogaat voor laboratoriumpractica. Het Lab Manual bevat video’s voor inleidingscolleges rond laboratoriumtechnieken.
Je krijgt toegang door individueel een account aan te maken.
Ohio State University Press
Gratis toegang tot alle monografieën en het taalwetenschappelijke cursusboek Language Files.
Oxford
Toegang tot de Oxford Law Trove, ca. 200 juridische tekstboeken.
Project MuseMeer dan 20 uitgevers die hun e-books en tijdschriften aanbieden op Project Muse hebben besloten hun titels gratis beschikbaar te stellen ter ondersteuning van onderwijs en onderzoek tijdens deze crisis. Deze materialen zijn gemarkeerd met een zichtbaar ‘gratis’ icoon. Onder deze uitgevers zijn: Johns Hopkins University Press (alle boeken en tijdschriften), Ohio State University Press (alle boeken en tijdschriften), University of Nebraska Press (alle boeken en tijdschriften), University of North Carolina Press (alle boeken), Temple University Press (alle boeken), and Vanderbilt University Press (een selectie van boeken).
SAGESage biedt toegang tot een brede collectie videomateriaal op het gebied van sociale wetenschappen.
SAGE Knowledge: crossmediaplatform met +10.000 documenten (video’s, e-books en naslagwerken).
SAGE Video: educatieve video’s.
SAGE Research Methods Video: hulpmiddelen om onderzoeksprojecten op te zetten en de methoden erachter te begrijpen.
University of Michigan PressToegang tot alle digitale boeken, uitgegeven door de University of Michigan Press. Focus op Geesteswetenschappen en Sociale Wetenschappen.
Wiley Wiley biedt gratis toegang tot online educatieve resources als Wiley PLUS, Knewton Alta en ZY Books. Om toegang te krijgen dienen docenten een formulier in te vullen voor hun specifieke werkgroep of hoorcollege. De cursussen zijn vooral gericht op natuurwetenschappen, technologie, wiskunde en engineering.