Coronavirus: Tot 1 juni geen activiteiten op de VU-campus

Lees hier de laatste update van woensdag 1 april.

01-04-2020 | 17:30

Go to English information

GA DIRECT NAAR:
Veelgestelde vragen
Contactpunten
Tips voor thuiswerken
Updates: archief

-----------  

UPDATE: WOENSDAG 1 APRIL - 17.30 UUR  

Verlenging coronavirusmaatregelen Rijksoverheid 

Zoals minister-president Rutte gisteren heeft aangekondigd, zijn de huidige maatregelen vanuit de Rijksoverheid tot en met minimaal 28 april verlengd. Verder blijft het verbod op planbare en vergunningsplichtige bijeenkomsten tot 1 juni staan. Voor het onderwijs, de medewerkers en de studenten van de VU verandert er voor nu niks en blijven de onderstaande maatregelen gelden:

  • Tot 1 juni vinden er geen activiteiten plaats op de campus en werken medewerkers thuis.
  • Tot 29 juni volgen studenten het onderwijs alleen online en worden tentamens digitaal afgenomen.

De verlenging van de maatregelen van de Rijksoverheid heeft als doel om het coronavirus onder controle te krijgen en de volksgezondheid te beschermen. De maatregelen hebben ook gevolgen voor het dagelijks leven. Het betekent bijvoorbeeld dat medewerkers met kinderen langer thuisonderwijs moeten geven en we alleen voor het hoognodige naar buiten mogen. Ook studenten voelen deze maatregelen: studeren zoals iedereen gewend is kan voorlopig niet en sociale levens moeten anders ingevuld worden.

De VU staat voor je klaar
Als universiteit willen we er voor iedereen zijn, juist in deze tijden staat het welzijn van onze medewerkers en studenten voorop.

De VU is nog steeds voor iedereen beschikbaar, zij het op een iets andere manier dan we gewend zijn. Als medewerker kun je contact opnemen met je leidinggevende als je zit met vragen, jouw welzijn – of juist die van een collega – en of je zorgen maakt over je privésituatie. Als student kun je contact opnemen met de studieadviseurs, studentendecanen en zitten ook de studentenpsychologen zoals altijd voor je klaar.

Thuiswerken 
Het thuiswerken kan voor iedereen verschillende vragen en moeilijkheden oproepen. Zit je bijvoorbeeld wel goed achter je bureau? Hoe kom je aan de juiste software? Om deze en andere vragen te beantwoorden is de pagina www.vu.nl/thuiswerken in het leven geroepen. Hier vind je tips, trucs, en veelgestelde vragen over het thuiswerken.

Iedereen werkt hard om alles voor elkaar te krijgen en dat is niet altijd makkelijk. Dat zien we en waarderen we enorm. We zien mooie initiatieven ontstaan, collega’s die elkaar een hart onder de riem steken en studenten die elkaar virtueel opzoeken. Als we één ding hebben geleerd de afgelopen tijd, is het dat we uitzonderlijk veerkrachtig zijn en vooral heel menselijk. Daar zijn wij als VU trots op. Met hulp van, en met elkaar komen we een heel eind.

Bijna dagelijks verschijnen er ook op www.vu.nl/coronavirus updates over de laatste stand van zaken. Daarnaast vind je hier ook links naar de FAQ voor medewerkers én studenten, en de juiste contactpunten.

----------- 

UPDATE: DINSDAG 31 MAART - 15.30 UUR  

Vragen over je studie of wil je even praten? De VU is gewoon bereikbaar!

Hoewel de fysieke campus niet meer open is, staat de VU nog steeds voor je klaar. Juist nu. Zo zijn de studieadviseurs van jouw faculteit nog gewoon te bereiken voor alle vragen over jouw studie.

Studievoortgang
Maak je je zorgen over je studievoortgang? Heb je vragen over welk effect deze periode kan hebben op je studie? Of zit je met andere vragen waar je zelf niet uitkomt? De studieadviseurs zijn zowel telefonisch als per mail te bereiken. Op VUnet vind je de juiste gegevens voor jouw opleiding.

We weten dat deze tijd ook voor veel onduidelijkheid en onrust kan zorgen. Heb je meer behoefte om met iemand te praten? Ook de studentenpsychologen zijn er voor je. Je kunt ze het beste bereiken op studentenpsychologen@vu.nl of via VUnet.

Veiligheid
Maak je je acuut zorgen over je eigen veiligheid of iemand die je kent van de VU? Meld je dan bij het meldpunt sociale veiligheid.


-----------

UPDATE: MAANDAG 30 MAART - 16.30 UUR

Tips en adviezen voor thuiswerken
De pagina vu.nl/thuiswerken is bijgewerkt met nog meer tips en adviezen voor thuiswerken.

Software beschikbaar voor medewerkers en studenten
De pagina download.vu.nl met software voor studenten en medewerkers, is nu ook toegankelijk vanuit huis.

Veel gestelde vragen en antwoorden
De pagina met veel gestelde vragen en antwoorden wordt continu geactualiseerd. Achter elke geactualiseerde vraag staat: NIEUW.

VU Amsterdam Summer School 2020 is geannuleerd
De VU heeft besloten om de editie van de VU Amsterdam Summer School van dit jaar te annuleren. Meer informatie is te vinden op vu.nl/summerschool.

-----------

ALGEMENE INFORMATIE

Contact en veelgestelde vragen 
De VU heeft een pagina met veelgestelde vragen over wat het coronavirus betekent voor werken en studeren op de universiteit. Deze wordt zo snel mogelijk aangepast en aangevuld indien er nieuwe informatie beschikbaar is. Ook zijn er speciale contactpunten voor studenten en medewerkers van de VU waar zij hun vragen kunnen stellen.

Actuele informatie over het coronavirus
De meest actuele informatie over het coronavirus lees je op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM monitort de situatie in Nederland en heeft een vragen- en antwoordenpagina ingericht over het coronavirus. De VU volgt de adviezen van het RIVM en de Rijksoverheid, en houdt deze samen met andere Nederlandse universiteiten nauwlettend in de gaten.

Informatienummer Rijksoverheid 
De Rijksoverheid heeft een informatienummer geopend voor vragen over het coronavirus: 0800 1351.

Reizen naar het buitenland
Dienstreizen en reizen in het kader van studie, stage en onderzoek naar het buitenland worden door de VU worden in de huidige situatie als niet noodzakelijk beschouwd en dienen te worden uitgesteld dan wel geannuleerd. Medewerkers kunnen contact opnemen met hun leidinggevende voor advies en studenten met het International Office (international@vu.nl). Iedereen wordt geadviseerd de specifieke Q&A voor reizen van en naar het buitenland te raadplegen.

Wat kunnen mensen doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?
De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen voorkomen. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. 

• Was je handen regelmatig
• Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
• Gebruik papieren zakdoekjes
• Schud geen handen
• Houd 1,5 meter afstand