Samenbrengen onderzoekers en dataprofessionals

Dat is de ambitie van Lena Karvovskaya, de nieuwe Community Engagement Manager (CEM) voor Research Data Management bij de VU.

07-04-2020 | 13:46

Zij is gepromoveerd in Leiden en was hiervoor datamanager bij de Universiteit Utrecht. In Utrecht werkte Lena aan meerdere onderzoeksprojecten mee. Bijvoorbeeld het geo-science project EPOS. Daarvoor ontwikkelde zij procedures om data uit laboratoria in diverse Europese landen samen te voegen in een catalogus. Daarnaast werkte Lena aan interne infrastructuur projecten, zoals de ontwikkeling van centrale opslag van data voor de hele universiteit middels Yoda. LenaKarvovskayaKlein

Ook zette zij stappen om Yoda aan het nationale archief DANS  (Data Archiving and Networked Services) te koppelen. Hierin kan data gedurende 50 jaar of meer opgeslagen worden. Hiermee wordt er tevens voor gezorgd dat deze data toegankelijk blijft, omdat de formaten waarin we data opslaan snel veranderen. Iets wat we nu gebruiken kan over 5 jaar al niet meer te openen zijn. DANS heeft als doelstelling data voor de lange termijn toegankelijk te houden.

“Een community is een plek waar mensen samen komen om dingen te bereiken die ze alleen niet voor elkaar zouden krijgen”

Lena heeft twee belangrijke doelstellingen in haar nieuwe rol. Om te beginnen het in kaart brengen van alle collega’s bij de UB, IT, HR, IXA, Bestuurlijke- en juridische Zaken en de faculteiten die met het ondersteunen van onderzoekers bij datamanagement bezig zijn. Dit zijn er veel, en ze zijn dus over veel afdelingen verdeeld. “Mooi om dit in kaart te kunnen brengen en te zien hoe we optimaal kunnen samenwerken en iets op kunnen bouwen”, aldus Lena. Ten tweede, een echte community ontstaat als mensen samen komen om dingen te bereiken die ze anders als individuen niet voor elkaar zouden krijgen. “In het begin zal ik als community manager de linking pin zijn tussen de leden. Mijn hoop is dat de leden elkaar steeds meer weten te vinden en steeds meer gaan samenwerken. Als ik het goed gedaan heb, word ik als het ware ‘onzichtbaar’, terwijl de community zelfstandig draait”, aldus Lena.

Er zijn veel zaken waar Lena aan wil gaan werken: “Samen met de research datastewards zal ik instrumenten ontwikkelen die onderzoekers helpen om de juiste tooling voor datamanagement te kiezen. We werken ook aan trainingsmateriaal en posters. Samen met Sander Bosch, de nieuwe open science coördinator, zal ik de bestaande initiatieven aan de VU, zoals OSCA (Open Science Community Amsterdam) en ReproducibiliTea verder ondersteunen. We betrekken hierbij ambassadeurs voor open science en goed research datamanagement bij diverse faculteiten”.

Op die manier werkt Lena aan het verbeteren van de communicatie richting onderzoekers en dataprofessionals over alle mogelijkheden die er zijn om ondersteuning te krijgen.

Heb je ideeën of suggesties voor het opbouwen van de community, Lena hoort graag van je! Je kunt haar bereiken via email (e.karvovskaya@vu.nl) en op Twitter (@LangData).