VU-ziekenhuis in de good old sixties met strakke gazons

De wereld lijkt leeg, schoon en dik tevreden met zichzelf.

02-12-2019 | 15:28

Amsterdam-Buitenveldert, ergens rond 1966, de wereld lijkt leeg, schoon en dik tevreden met zichzelf. Of, zoals van Michel van der Plas dichtte in een lied voor Frans Halsema:

    De groenstrook langs de supermarkt
    Ligt nog te jong, te aangeharkt
    Tussen de voorrangswegen.

VU-ziekenhuis en VU-kapel met betonplastiek
De foto toont het VU-ziekenhuis. Met, omgeven door strakke gazons, links de hortus en naast het ziekenhuis, de VU-kapel. Tegen de wand van de kapel werd door kunstenaar Henk Krijger een betonplastiek aangebracht, die het verhaal van Mozes en de koperen slang in beeld bracht. Opvallend, kleurig, groot.

VUKapelHighlightDeze

Verdwenen betonplastiek
In het boek dat verscheen bij de opening van het ziekenhuis in 1966 wordt het kunstwerk beschreven en trots vermeld dat het hier niet bij zal blijven, er komt meer en fraais. Inmiddels, 53 jaar verder missen we de hortus en werd de kapel een stiltecentrum in het ziekenhuis. Het betonplastiek is tijdens de verbouwing verdwenen, waarschijnlijk vernietigd….

Vooruitgang wacht op niemand
Vooruitgang wacht op niemand en wie bouwt die sloopt. Nou valt er over kunst een hoop te kibbelen en soms is het goed dat dingen verdwijnen en plaatsmaken voor anders en wellicht mooiers. Maar heel af en toe bekruipt mij het gevoel dat we de sloophamer aan de De Boelelaan iets te gretig zwaaiden.
Maar goed, blijmoedig stel ik vast dat we gelukkig de foto’s nog hebben. Kijk maar.

Weet je meer over wat er van het betonplastiek geworden is?
Dan hoor ik het graag.

Hans Seijlhouwer
Archivaris Collectie HDC | Protestants Erfgoed
Mail naar hans.seijlhouwer@vu.nl

Voor het verhaal van Mozes en de koperen slang: Numeri 21, 2 Koningen 18 en Johannes 3: het gedenkboek: F.H.A. Kothe e.a. (red.), Het Academisch Ziekenhuis van de Vrije Universiteit te Amsterdam 1966. Bij de UB Collectie HDC |Protestants Erfgoed worden de foto’s en een kleine collectie stukken betreffende Henk Krijger (1914-1979) bewaard.