Pinguilagus pseudopticus: nieuwe diersoort ‘ontdekt’ op de VU door kunstenaar Raoul Deleo

De VU beschikt over een nieuw kunstwerk dat in opdracht is vervaardigd door illustrator Raoul Deleo.

12-11-2019 | 15:48

Voor dit werk liet kunstenaar Raoul Deleo zich inspireren door de erfgoedcollecties van de VU. De feestelijke onthulling vond plaats op maandag 11 november 2019, tijdens een debat over hoe kunst en erfgoed kunnen bijdragen aan de oplossing van de klimaatproblematiek. Eerst het embryo en vervolgens de volgroeide Pinguilagus pseudopticus werden aan het aanwezige publiek getoond.

Pingulagus pseudopticus

Terra Ultima
In zijn kunst brengt Raoul Deleo verslag uit van ontdekkingsreizen naar Terra Ultima, een onontdekt continent, waarvan de locatie verborgen blijft. Ontdekkingen van flora en fauna uit Terra Ultima worden vastgelegd in schilderijen, tekeningen en objecten en voorzien van Latijnse benamingen. 

Meerdere perspectieven
De nieuw ontdekte diersoort Pinguilagus pseudopticus toont verwantschap met de prachtige opgezette pinguïn uit de erfgoedcollectie van de VU. Het dubbelzinnige karakter van het pinguïn- konijn, achtige wezen beeld is ook geïnspireerd op de wijze waarop onze hersenen en ogen samenwerken in de interpretatie van beelden. Het dubbelzinnige werk van Raoul Deleo toont dat er meerdere perspectieven mogelijk zijn, een open benadering die ook bij het doen van wetenschappelijk onderzoek van essentieel belang is. De VU is Raoul Deleo dan ook zeer erkentelijk voor dit prachtige icoon, dat een prominente en zichtbare plek op de Campus zal krijgen.

Pingulagus pseudopticus onthulling

De onthulling van het kunstwerk door Wende Wallert (curator kunst), rechts Raoul Deleo

De onthulling vond plaats tijdens het minisymposium 'Een betere wereld begingt bij de collectie?' Het evenement is onderdeel van de tentoonstelling Kabinet de verwondering dat nog tot 26 november te zien is bij de VU

Meer informatie over Raoul Deleo en Terra Ultima