Expo 'Kabinet der verwondering' ten einde, nieuwe aanwinsten voor VU collectie

Verwondering, verbinding en nieuwe kunstwerken

27-11-2019 | 15:24

Na de zeer succesvolle expositie Kabinet der verwondering (tien vitrines in vier gebouwen), blijft er een bijzondere herinnering achter. Bovendien is de kunstcollectie van de VU verrijkt met werken van Niek Hendrix en Raoul Deleo. Zij waren als kunstenaar bij de expositie betrokken. Komende tijd zijn de werken nog te zien op de begane grond in het Hoofdgebouw.

Kabinet der verwondering bracht op een bijzondere manier erfgoed, kunst en wetenschap bij elkaar. Studenten, conservatoren en kunstenaars hebben zich laten leiden door de bestaande VU-collecties, zoals de onderwijscollecties van de faculteit der Bètawetenschappen en erfgoedcollecties van de UB. Dit heeft niet alleen interessante kabinetten voortgebracht, maar ook bijzondere audio verhalen. Deze laatste blijven te beluisteren via ub.vu.nl/erfgoed.

De werken die n.a.v. de tentoonstelling aan de kunstcollectie van de VU worden toegevoegd zijn:
•    The golden record van Niek Hendrix.
Dit werk symboliseert de verbondenheid van de verschillende onderzoeksgebieden van de VU, geïnspireerd door de erfgoedcollectie. Doordat de vakken in de vitrine van glas zijn ga je als kijker de individuele beelden ook met elkaar in verband brengen.
•    De Pinguilagus pseudopticus van Raoul Deleo.
Het dier werd ontdekt in zijn geheime continent Terra Ultima en is eveneens geïnspireerd door de wetenschap en de VU collectie, en met name op de opgezette zwartvoet pinguïn. Naast het volwassen dier is ook het embryo van dit fantasievolle wezen te zien.

Golden record en Pinguilagus pseudopticus

Golden record van Niek Hendrix en Pinguilagus pseudopticus van Raoul Deleo

Er werden ook rondleidingen gegeven langs de kabinetten die druk werden bezocht. Medewerkers van verschillende afdelingen namen eraan deel waardoor ook weer nieuwe verbindingen ontstonden.
Tijdens het minisymposium ‘Een betere wereld begint bij de collectie’ kwamen wetenschappers, studenten en kunstenaars tot een  belangrijke conclusie: collecties kunnen wel degelijk bijdragen aan meer kennis en voorlichting over de klimaatverandering en de consequenties ervan. Ondanks de impact van evenementen en opslag.

Hartelijk dank aan alle partijen die dit mogelijk hebben gemaakt, en op naar de volgende expositie!

Liselotte Neervoort (Academisch Erfgoed) en Wende Wallert (kunst)

Foto's: Harm Derks

Kabinet der verwondering - Audiotour en historisch kabinet

QR code scannen voor een verhaal uit de audiotour en een fragment uit het historisch kabinet