Bezoek de Scriptorium Collectief workshops

Altijd al willen weten hoe je perkament maakt of iconen? Of wat dacht je van Hebreeuwse kalligrafie? Vanaf oktober tot en met februari is je kans. Dan zijn er bijzondere cursussen te volgen bij het Scriptorium Collectief.

11-09-2019 | 11:11

Scriptorium: perkament makenHet Scriptorium Collectief is een onafhankelijk samenwerkingsverband van onderzoekers, ambachtsmeesters en conservators van universiteitsbibliotheken op het gebied van het vervaardigen, gebruiken en onderzoeken van het religieuze boek.

Je kunt je aanmelden via: stefanroye@hetnet.nl

Meer info: Scriptorium-collectief

Workshops

Psalm 1 in halve verzen geschreven in Hebreeuws Askenasisch schrift en op perkament (kelaf).

Het eigen maken van theoretische en praktische aspecten van het Hebreeuwse kalligrafische schrift op een elementair niveau, is bedoeld als verdiepende studie met praktische oefeningen voor wetenschappers, studenten en andere belangstellenden, met of zonder kennis van het Hebreeuws (bekendheid met deze taal is een pré, maar is geen vereiste).

Door: Shimon Koppenhol
Data: 28 oktober, 18 november, 16 december, 20 januari en 24 februari
Tijd: 19.30 - 21.30 uur

Download de brochure (pdf).

Zelf opzetten en schrijven van het begin van het Johannes evangelie (Jh. 1, 1-17), in Unciaalschrift met op de achtergrond de codex Amiatinus (7e/8e eeuw A.D.), een bijbelhandschrift in Latijns Unciaalschrift. Nu in Scriptorium verband uitgevoerd in Nederlands transscript.

Zelf ervaring opdoen met de kalligrafie levert tal van nieuw inzichten op. Het brengt oude handgeschreven tradities heel dichtbij de onderzoeker, student en andere belangstellenden. Daarbij biedt het persoonlijke aanknopingspunten voor verdergaande bekwaming en studie, met verrassende invalshoeken voor de hermeneutiek en homiletiek.

Door: Thomas Laudy
Data: 5 oktober, 2 november, 7 december en 4 januari
Tijd: 14.00 - 16.00 uur

Download de brochure (pdf).

Het Scriptorium biedt deze workshop aan waarin u zelf aan de hand van overgeleverde instructies aan de slag gaat met de vleeskleuren. Een heel spannende ontdekkingstocht waarin uzelf al schilderend ervaart welke afwegingen en keuzes de middeleeuwse schilders hebben gemaakt.

Door: Jaap Boerman
Data: 2 november, 7 december, 11 januari en 8 februari
Tijd: 9.30 - 14.00 uur

Download de brochure (pdf).

In deze cursus staan een aantal passages uit de Schrift centraal om de beeldvorming in verband te brengen met het schilderen van een Engel ikoon en zo onze eigen beeldvorming ook te voeden en te bezien. Het zelf opzetten van een ikoon en ervaren wat er zoal bij komt kijken is het doel van deze cursus.

Door: David Chichua
Data: 19 oktober, 23 november, 14 december, 25 januari en 22 februari
Tijd: 9.30 - 14.00 uur

Download de brochure (pdf).

Deelnemers maken het gehele fysieke proces van perkament maken mee (in de perkamentwerkplaats in Wierden) en worden theoretisch ingevoerd in het ambacht door perkament makers. Toepassingen worden aangereikt met het oog op nieuwe producties (boeken of boekrollen).

Door: Dick en Ellen Timmerman
Data: 26 oktober en 23 november