Universiteitsbibliotheek start Steunpunt Leermaterialen en Auteursrecht

Vanaf 27 mei is er een online gids Auteursrecht en drie dagen per week een spreekuur.

27-05-2019 | 16:21

Als docent gebruik je vaak door anderen gemaakte materialen in je onderwijs. Denk aan wetenschappelijke artikelen, hoofdstukken of plaatjes uit boeken, en YouTube-video’s. Twijfel je wel eens wat wel en wat niet mag volgens het Auteursrecht? Dan biedt het Steunpunt Leermaterialen en Auteursrecht van de Universiteitsbibliotheek je vanaf nu hulp. In juli kun je een workshop ‘Copyright Ready for the new academic year?’ volgen.

Online gids laat je snel de regels en mogelijkheden zien
Op de website van het Steunpunt Leermaterialen en Auteursrecht lees je:
-wanneer en hoe je kosteloos kunt linken naar bronnen;
-waar je Open Leermaterialen vindt die je kosteloos kunt gebruiken in je onderwijs;
-of en hoe je materialen – zoals artikelen, boeken, video’s, beelden - mag gebruiken in Canvas, readers of je colleges; en wanneer daar wel of niet kosten aan verbonden zijn. Kijk op: libguides.vu.nl/steunpunt_leermaterialen

Vragen? Kom naar het Spreekuur of mail ons
Je bent van dinsdag tot en met donderdag van 12:30 tot 14:00 uur welkom op ons spreekuur in de Onderwijswerkplaats (VU Hoofdgebouw, kamer 1B21). Op dinsdag is er ook spreekuur van 16:00 -17:00 uur. Je kunt zelf een afspraak inplannen via libguides.vu.nl/steunpunt_leermaterialen
Of mail je vraag naar steunpuntleermaterialen.ub@vu.nl

Workshops Auteursrecht op aanvraag
De medewerkers van het Steunpunt geven ook graag een presentatie voor je team of afdeling. Neem contact op via steunpuntleermaterialen.ub@vu.nl om je wensen te bespreken.

Workshops ‘Copyright Ready for the new academic year?’
In de week van 8 -12 juli 2019 kun je deelnemen aan een workshop over Auteursrecht in het Onderwijs. Een workshop bestaat uit een ochtend- (9:30-12:30) en een middagsessie (13:30-15:30). In de deze ochtendsessie leer je onder andere:

-overtredingen van het auteursrecht door jezelf en door anderen te herkennen;
-hoe je Open Leermaterialen kunt vinden en gebruiken;
-hoe je interactieve materialen kunt integreren in Canvas.
In de middag kun je met wat je in de ochtend geleerd hebt aan de slag met het (her)ontwerpen opzetten van je cursus.

Informatie over de locatie volgt nog. Vergeet niet je aan te melden. Je kunt je inschrijven via onze website; daar lees je ook meer over de inhoud van de workshop.

Advies over leermiddelen
Het Steunpunt helpt je graag met vragen over het zelf maken en gebruiken van (innovatieve) leermaterialen. We kunnen je daarbij ook ondersteunen. Zo heeft de UB een 3D-printer en scanner, en iPads die kunnen worden ingezet voor veldwerk. En in samenwerking met de Faculteit Rechtsgeleerdheid doen we nu ervaring op met Virtual Reality in het onderwijs in het project PleitVRij.

Wie?
De medewerkers van het Steunpunt Leermaterialen en Auteursrecht zijn:
-Rogier van de Blaak, Specialist Education Support
-Sylvia Moes, Innovation Manager Education Support

rogiervandeblaakkleinerfotomoniquekooijmans  sylviamoeskleiner