Volg je vakgebied en vooraanstaande vakgenoten met de citatiedatabase Scopus

Met Scopus krijg je makkelijk een overzicht van de belangrijkste journals, auteurs en trends in je vakgebied.

08-10-2018 | 11:06

Voor je onderzoek wil je op de hoogte blijven van de toonaangevende publicaties op je vakgebied. En je wilt dat vakgenoten wereldwijd zien wat jij publiceert. Hoe doe je dat? Via de multidisciplinaire citatiedatabase Scopus – die je als VU-onderzoeker kunt gebruiken – krijg je makkelijk een overzicht van de belangrijkste journals, auteurs en trends in je vakgebied. Daarnaast helpt Scopus je om snel inzicht te krijgen in het werk van mogelijke samenwerkingspartners of sollicitanten, én om jezelf te profileren.

Publicatie- en citatiedatabase voor alle vakgebieden
Scopus is één van de meest complete en veelzijdige zoekmachines voor academische literatuur op alle vakgebieden. De database bevat bibliografische gegevens en de abstracts van ongeveer 70.000.000 wetenschappelijke artikelen uit 20.0000 geselecteerde journals - plus honderdduizenden boektitels en miljoenen patenten, conference papers en andere output. Je ziet in een oogopslag:

• waar de publicatie over gaat,
  • hoe vaak en door wie deze publicatie is geciteerd,
  • welke andere publicaties er aan verwant zijn (de zogenaamde ‘related publications’).

Via een plugin kan je de full text PDF van artikelen rechtsreeks downloaden naar je werkplek.

Via auteursprofielen potentiële samenwerkingspartners beoordelen
Scopus bevat profielen van ruim 16.000.000 onderzoekers en van 70.000 universiteiten, faculteiten en onderzoeksinstituten. Wil je snel zien wat de meest geciteerde artikelen zijn van een kandidaat voor een postdoc plek? Zoek je een overzicht van de recente publicaties van je consortiumpartners voor een ERC-aanvraag? Of moet je je H-index opgeven voor VENI-voorstel? Via Scopus heb je die informatie met een paar clicks paraat.

In welke tijdschriften publiceren toonaangevende vakgenoten?
Via de Analyze Author Output feature, kun je nog veel meer te weten komen: in welke tijdschriften publiceren toonaangevende vakgenoten? Hoe heeft hun onderzoek zich de laatste jaren ontwikkeld? Met wie werken zij veel samen? Dit alles krijg je te zien mooi samengevat in inzichtelijke grafieken en tabellen. Je kan ook alerts instellen, zodat je automatische bericht krijgt bij nieuwe publicaties van auteurs of onderwerpen die je interesseren.

Meer gedetailleerde analyses maken in Scival
Je kan ook heel makkelijk publicaties of auteursprofielen selecteren en van Scopus exporteren naar Scival, om daar meer gedetailleerde analyses te maken. In Scival kan je bijvoorbeeld zien hoe vaak iemand publiceert in de meest geciteerde journals van zijn of haar vakgebied, of met welke partneruniversiteiten jouw vakgroep veel samenwerkt (of juist nog niet).

VU-publicaties in Scopus komen automatisch in de VU Research Portal (PURE)
De Universiteitsbibliotheek zorgt er sinds zomer 2018 voor dat publicaties van VU-onderzoekers die in Scopus staan, automatisch worden toegevoegd aan je profielpagina publicatielijst in de VU Research Portal (dus in PURE).

Bekijk de mogelijkheden van Scopus

Vragen? Neem contact op via vraag.ub@vu.nl