Luister naar de VU Library Live podcast: FAIR data & the End of Competitive Science

René Bekker, Professor of Philanthropy, vertelt waarom het belangrijk is dat de wetenschapscultuur meer open en op samenwerking gericht wordt.

26-11-2018 | 14:21

In de VU Library Live podcast serie spreken we met onderzoekers, docenten en thema-experts, over nieuwe ontwikkelingen in de academische wereld.

Library Live Podcast 2: FAIR data & the End of Competitive Science, december 2018

In deel 1 van deze podcast legt René Bekker, Professor of Philanthropy aan de VU, uit waarom het belangrijk is dat de wetenschapscultuur meer open en meer op samenwerking gericht wordt. In het tweede deel vertellen Jolien Scholten, research data specialist bij de Universiteitsbibliotheek, en Maria Cruz, research data community manager bij de UB, hoe de UB onderzoekers kan helpen met het beheren van onderzoekdata. Jolien legt uit wat FAIR data zijn en hoe de UB kan helpen bij het FAIR maken van je data.

Volgende VU Library Live podcast in januari 2019 over Plan S 
Via Soundcloud kun je de VU Library Live podcast volgen. In januari 2019 gaat VU Library Live over de implementatie van Plan S.

Library Live Podcast 1: Waarom is Open Access nodig en hoe maken we 100% Open Access werkelijkheid?
In aflevering 1 spraken we met vier gasten over waarom het zo belangrijk is om de resultaten van wetenschappelijk onderzoek voor iedereen vrij toegankelijk te maken. Niet alleen voor de wetenschap maar ook voor leraren en hun leerlingen, huisartsen en hun patiënten. Wat is er nodig is om ervoor te zorgen dat onderzoekers ook echt Open Access gaan publiceren? Welke drempels en misverstanden zijn er nog, en wat is nodig om die weg te nemen? Wat levert Open Access onderzoekers en de samenleving op? Luister naar aflevering 1 van de podcast

We spraken met: Eppo Groenewold – oud-conrector en adviseur van het Revius Lyceum in Doorn; Wies van Roosmalen, product owner Programma Onderzoek & Implementatie bij KWF Kankerbestrijding; Dr. Eelco Ruijter, VU, Faculty of Science, Organic Chemistry, Dr. Sander Begeer, VU, Faculty of Behavioural and Movement Sciences, Clinical Developmental Psychology, gespecialiseerd in autisme.

Redactie:
Maurice Vanderfeesten, Mark Leon de Vries, Maria Marques de Barros Cruz, Anneke de Maat.
Presentator: Mark Leon de Vries.
Techniek en editing: Maurice Vanderfeesten.