Symposium 10 jaar na de crisis - Producers-Parasites-Hosts

4 oktober, 17.30-20.00 uur, bij de VU.

24-09-2018 | 10:00

Om ‘10 jaar na de crisis in 2008’ te markeren vindt op donderdag 4 oktober bij de VU een interdisciplinair symposium plaats in reactie op de kunstinstallatie van Annabel Howland. Deze kunstinstallatie is momenteel te zien in de centrale hal van de VU.

Verweving van gesprekken met bankiers met VU-onderzoeksresultatenop het gebied van Evolutiebiologie en Finance
Sinds 2012 verweeft Annabel Howland in het doorlopende kunstproject Producers – Parasites-Hosts gesprekken met bankiers met onderzoeksresultaten van VU wetenschappers op het gebied van Evolutiebiologie en Finance. Zij creëert een speculatief web waarin thema’s als bedriegen en samenwerken, transparantie en instabiliteit, winst en verlies zijn verweven met verhalen over microbiële transacties, dark pools en menselijke schulden. De installatie op de VU bestaat uit een audiowerk, te beluisteren via de koptelefoons bij de studentenzitjes, en tekeningen en teksten geprint op de ramen, foto’s, aquarellen, plantenwortels en is tot eind oktober te zien op de VU.

Een nieuw licht op de crisis
Het interdisciplinaire symposium combineert de meest recente onderzoeksresultaten op het gebied van kunst, wetenschap en economie en schijnt zo een nieuw licht op de crisis. Albert Menkveld, professor Finance, VU Amsterdam richt zich in zijn onderzoek op effectenhandel, liquiditeit, activaprijzen en financiële econometrie en had als enige toegang tot de data over de Flash Crash in 2010. Toby Kiers, professor Evolutiebiologie, VU Amsterdam legt in haar onderzoek bloot hoe schimmels en plantenwortels onder de grond de wetten van vraag en aanbod toepassen. Katja Kwastek, professor moderne en contemporaine Kunst, VU Amsterdam, Alena Alexandrova,  Renée Ridgeway en Clare Butcher en andere sprekers plaatsen het project in de context van recente ontwikkelingen in kunst, media en environmental humanities.
Tony Curzon Price, zal het symposium leiden. Hij is economisch adviseur van de Britse overheid, oprichter en voormalig eindredacteur en huidig bestuurslid van openDemocracy en oprichter van rekencentrum in Silicon Valley. Zijn academisch werk richtte zich op game theorie en marktwerking.

Volledige programma en aanmelen
Je kunt het volledige programma met alle sprekers bekijken en je aanmelden via https://www.eventbrite.nl/e/tickets-symposium-producers-parasites-hosts-vu-50211777779

Vragen? Neem contat op met: Wende Wallert, conservator VU, w.wallert@vu.nl +31 6 21 43 94 51

Donderdag 4 oktober, 17.30 tot 20.00 uur