Hoe ziet de ideale studiezaal eruit voor studenten?

18-06-2018 | 11:55

Gezelligheid, planten, beperkte interactie, weinig prikkels, en goede koffie dichtbij. Dat zijn belangrijke wensen van studenten voor de nieuwe studiezalen. De UB nodigde studenten via een enquête uit om te vertellen hoe hun ideale studieplek eruit ziet. Ruim 400 studenten vulden de enquête in. Ook maakte een groepje studenten samen met architecte Tanja Buijs-Vitkova schetsen voor de ideale inrichting van een studiezaal.

Zelf licht en geluid beïnvloeden
Studenten studeren het liefst in een huiselijke, frisse, opgeruimde omgeving met veel groen en warme kleuren. Ook willen ze zelf de mate van licht en geluid kunnen regelen. Waar de stiltezones zijn, moet duidelijker aangegeven worden.

Behoefte aan verschillende soorten studieplekken
- 55% van de studenten geeft in de enquête de voorkeur aan studieplekken met een ‘hoge intensiteit’ (deze plekken zijn geschikt om gedurende lange tijd geconcentreerd te werken);
- 30% aan ‘midden intensiteit’ (geschikt voor samenwerken),en
- 10% aan ‘lage intensiteit’ (dit zijn plekken waar je even tussendoor kunt zitten om licht werk te doen).
- 5% procent geeft aan alle drie nodig te hebben.
Studenten willen kunnen zien dat anderen studeren, en ze willen dat anderen zien dat zij studeren. Dat motiveert.

Aankleding met boeken en erfgoed
Verdere wensen zijn: meer stopcontacten; schermen en beschrijfbare wanden in de projectruimtes; aankleding van de studiezalen met boeken en erfgoed. Ook is er behoefte aan strenger toegangsbeleid, bredere openingstijden, zichtbare security en bestrijding van de muizen.

Ontspanning, beweging en meer privacy
Uit de ontwerpsessie kwamen nog aanvullende ideeën en wensen. Zo is er behoefte aan ontspanning. Bijvoorbeeld een plekje waar je je met een VR-bril op aan het strand kunt wanen. Beweging is ook belangrijk, alternatieven voor de stoel, zoals staplekken en zitballen werden aanbevolen. Studenten missen ook studieplekken met een hoge mate van privacy. Ze willen graag een hokje met (half)hoge wanden waarin je je kunt afzonderen, en stoelen waar je je in kunt verstoppen. Ten slotte geven studenten aan dat ze de studieplekken graag zelf willen kunnen aanpassen. Een tafel die je kunt wegklappen, licht dat je feller kunt zetten, of van kleur kunt laten veranderen.