ZOEKSYSTEMEN

Zoeken met multidisciplinaire en vakspecifieke databases

Multidisciplinaire databases
Voor het zoeken van wetenschappelijke informatie (artikelen, congresverslagen en reviews) bij een onderwerp, adviseren we je gebruik te maken van zoeksystemen (bibliografische databases) als Scopus of Web of Science. Deze hebben ook een citatie-index. Bij elk artikel zie je hoe vaak het is geciteerd. Als je doorklikt, zie je ook een lijst van auteurs die het artikel geciteerd hebben en in welke publicatie. Zo krijg je inzicht de academische waardering voor het artikel én kom je weer nieuwe publicaties op het spoor.

Vakdatabases
De UB van de VU heeft ook licenties voor een groot aantal vakspecifieke databases. Deze vind je niet als je zoekt via Google (Scholar) en je vind ze ook niet altijd via LibSearch. Het is daarom belangrijk om in de databases zelf te zoeken.

Hieronder zie je een overzicht van de belangrijkste multidisciplinaire zoeksystemen en academische databases per vakgebied die je kunt gebruiken via de Universiteitsbibliotheek van de VU.

LIBSEARCH

LibSearch is de zoekmachine die de Universiteitsbibliotheek (UB) van de Vrije Universiteit gebruikt. In principe kun je alles vinden. Meer informatie: http://libguides.vu.nl/nl/libsearch
Link naar database

SCOPUS

Scopus bevat alleen peer reviewed artikelen, citaties en referenties.
Link naar database

WEB OF SCIENCE (WOS)

WOS bevat alleen peer reviewed artikelen, citaties en referenties.
Link naar database
 
Voor specifieke onderwerp zoeken raden we databases uit jouw vakgebied aan

VAKDATABASES

ATLA

ATLA biedt een overzicht van theologisch academische tijdschriften met full tekst artikelen.
Link naar database

GOOGLE SCHOLAR

Google Scholar is de wetenschappelijke zoekmachine van Google. Je kunt zoeken naar wetenschappelijke literatuur, wereldwijd. Tips voor het gebruik van Google Scholar vind je hier.
Link naar: https://scholar.google.com

NEXIS UNI

Nexis Uni bevat nieuws van belangrijke nieuwsagentschappen, kranten en persbureau wereldwijd. Daarnaast biedt Nexis Uni bedrijfsinformatie, jaarverslagen en juridische informatie.
Link naar database
 
PSYCINFO

De database biedt verwijzingen naar literatuur uit de gedragswetenschappen: artikelen, boeken, rapporten en proefschriften.
Link naar database

PUBMED

PubMed is een belangrijke database met literatuur uit de geneeskunde.
Link naar database

RECHTSORDE

Rechtsorde biedt toegang tot openbare juridische websites en publicaties van grote uitgeverijen als Kluwer, SDC en Boom.
Inloggen: kies WO en HBO, en daarna jouw instelling.
Link naar database