Literatuur zoeken: tips en online Library Guides om je te helpen

Zoek je wetenschappelijke informatie voor je paper, scriptie of proefschrift?
Op deze pagina vind je tips en links naar online Library Guides die je uitleg geven over hoe je:

  • zoekt naar een specifieke publicatie met LibSearch of Google Scholar
  • zoekt naar informatie over een onderwerp met multidisciplinaire of vakdatabases
  • een zoekstrategie maakt

Zoek je een specifieke publicatie? Heb je de titel en naam van de auteur? 
Dan kun je zoeken via LibSearch of Google Scholar. In LibSearch kun je zien in welke bibliotheken (nationaal en internationaal) de publicatie beschikbaar is. Als je zoekt via Google Scholar kun je alleen zien of de UB van de VU de publicatie al dan niet heeft.
 
Hoe zoek je met LibSearch?
Met LibSearch kun je zoeken in bibliotheken wereldwijd, in Nederland, of alleen in de UB van de VU. Je kunt instellen op welk niveau je wilt zoeken. Als de publicatie niet beschikbaar is in de UB van de VU maar wel bij een andere bibliotheek, kun je deze tegen betaling bij een andere bibliotheek aanvragen. 

> Lees de Libguide LibSearch voor verdere uitleg

Zoeken via Google Scholar met ‘VU LibSearch’-link
Als je niet op de campus bent, log dan voordat je gaat zoeken met Google Scholar in op VUnet. Als je ingelogd bent op het VUnet heb je toegang tot alle digitale publicaties (tijdschriften, databanken, e-books) waarvoor de UB van de VU licenties heeft. Zoek met de combinatie van titelwoorden en auteur(s). Als de UB van de VU een licentie heeft, staat er rechts naast het zoekresultaat een link ‘VU Libsearch’. Als je hierop klikt krijg je toegang tot de volledige tekst van de publicatie. Je ziet onder het artikel ook ‘times cited’ staan. Dit geeft aan hoe vaak de publicatie is geciteerd.

> Lees de Libguide van de Universiteit Utrecht over Google Scholar 

Zoek je literatuur bij een onderwerp?
Gebruik dan multidisciplinaire citatiedatabases (zoeksystemen) als Scopus of Web of Science, of gebruik de vak/onderwerpsdatabases (Psychinfo, Rechtsorde, Pubmed, etc) waarvoor de UB van de VU licenties heeft. Deze vind je onder E-resources  A-Z.
> Overzicht E-resources (databases/zoeksystemen)
> Bekijk de HvA-video’s Slim Zoeken: in deze korte video's van de HvA Bibliotheek leggen studenten de stappen van een slimme informatiestrategie uit.

Zoeken met multidisciplinaire en vakspecifieke databases
Voor het zoeken van wetenschappelijke informatie (artikelen, congresverslagen en reviews) bij een onderwerp, adviseren we je gebruik te maken van zoeksystemen (bibliografische databases) als Scopus of Web of Science. Deze hebben ook een citatie-index. Bij elk artikel zie je hoe vaak het is geciteerd. Als je doorklikt, zie je ook een lijst van auteurs die het artikel geciteerd hebben en in welke publicatie. Zo krijg je inzicht de academische waardering voor het artikel (aantal citaties) én kom je weer nieuwe publicaties op het spoor.

> Lees Libguide B: onder tabblad 8 vind je meer informatie over literatuur zoeken per vakgebied.

Zoeken in de vakdatabases
De UB van de VU heeft ook licenties voor een groot aantal vakdatabases. De artikelen en congresverslagen in deze databases, vind je niet als je zoekt met Google (Scholar) en je vind ze ook niet altijd via LibSearch. Het is daarom belangrijk om in de databases zelf te zoeken. Je vindt een overzicht van de databases waarop de UB van de VU toegang biedt door te klikken op ‘Andere UB-collecties’ in de blauwe balk bovenaan de homepage van www.ub.vu.nl. Klik vervolgens op e-Resources. Je krijgt dan een lijst van bronnen. Gebruik de filtermogelijkheden aan de rechterkant van het scherm om selecties te maken. Je kunt bijvoorbeeld selecties maken op faculteit of vakgebied. 

> In de VU-Libguide C: Algemeen vind je de reeds gemaakte selecties per vakgebied.

Zoekstrategie maken
Maak voordat je gaat zoeken een zoekstrategie. Stel eerst een onderzoeksvraag op en ontleedt die vervolgens in zoektermen. 

> In de Libguide B: Algemeen en C: Algemeen lees je hoe je slim en systematisch literatuur zoekt. 

Je kunt ook de workshop Slim Literatuur zoeken voor je paper volgen. 

workshop marja en lieke2Studenten Architectuurgeschiedenis Marja en Lieke over deze workshop: ‘We kunnen nu zelf een systematische literatuur-zoekstrategie maken'