Kast met ca. 50 werken van gereformeerde schrijvers uit de 16e-19e eeuw, in 1890 door de Anti-Revolutionaire achterban aangeboden aan mr. L.W.C. Keuchenius (1822-1893) bij zijn aftreden als minister van koloniën.
Op de kast, versierd met twee geuzenfiguren, staat een bronzen borstbeeld van Guillaume Groen van Prinsterer, vervaardigd door de beeldhouwer Bart van Hove. Bij de schenking behoren een aanbiedingsalbum en een catalogus, beide in groot formaat en in leer gebonden.
Later is de kast overgedragen aan de Vrije Universiteit, waarvan Keuchenius vanaf de stichting tot zijn overlijden curator is geweest. De kast kwam te staan in de senaatszaal van het toenmalige universiteitspand aan de Keizersgracht te Amsterdam. Daar werd het gewoonte nieuwe hoogleraren voor de kast op de foto te zetten. Nu staat de kast, naast een aantal geschilderde portretten een van de oudste zichtbare stukken die herinneren aan de begintijd van de universiteit, in de studiezaal van de afdeling Bijzondere Collecties (hoofdgebouw VU, zaal 1B-41).