Kunstkabinet

Kunstkabinet fotoKunstkabinet: selectie vanTerra Ultima
Door Raoul Deleo
 
Al meer dan tien jaar is illustrator Raoul Deleo bezig met het in kaart brengen van een nog onbeschreven continent. Als een ontdekkingsreiziger dringt hij steeds dieper het ongerepte gebied binnen en doet hij al tekenend verslag van alles wat hij daar tegenkomt. De ontdekte soorten benoemt hij samen met docent klassieke talen Anneke Korevaar. Ze luisteren naar namen die biologen als muziek in de oren klinken; Phoenicopterus cervocephalus, Octopossum leucostolum, Libellula lagoformosa, Tucanogemina carcinoforma. Hun uiterlijk is even raadselachtig als mooi. Het continent en de voortdurend groeiende collectie tekeningen en objecten dragen de naam Terra Ultima. Een selectie hieruit was onlangs nog te zien in het Natuurhistorisch Museum te Rotterdam. De geografische locatie van het continent Terra Ultima houdt Deleo zorgvuldig geheim. Hij deelt zijn ontdekkingen uitsluitend middels publicaties, exposities en lezingen.

Hier op de VU zijn een aantal van zijn ontdekkingen uit Terra Ultima te zien.  Geïnspireerd door de Erfgoed collecties van de VU zal Deleo een nieuwe ontdekkingsreis maken en nieuw werk ontwikkelen. Dat werk zal aan het einde van de tentoonstelling worden onthuld en zal worden opgenomen in de kunstcollectie van de VU.

Raoul Deleo volgde zijn opleiding aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Naast zijn werk als illustrator, grafisch designer en artdirector werkt hij als autonoom kunstenaar. Deleo won in 1995 de Jaarlijkse Prijs voor Illustratie. Hij werd genomineerd voor verschillende prijzen door het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), de Vereniging van Nederlandse Ontwerpers (BNO) en won the Dutch Design Award in 2003 en 2009.

Kunstkabinet:  The golden record
Door Niek Hendrix 

Kunstkabinet - Niek Hendrix - The golden record

Niek Hendrix beschouwt de beelden van de schilderkunst, iconisch of niet, als een open source. Hij activeert ze door ze te hernemen en in een andere context in te zetten. Dit hernemen is niet letterlijk kopiëren, maar er een ander beeld van maken. Hij schildert ze met een andere streek en andere verf, de kleuren worden losgelaten, vaak zet Hendrix ze alleen in de schakeringen van zwart-wit op, en ook de formaten zijn anders. Hij plaatst ze tegenover werken uit andere tijden of voegt een werk van eigen hand toe. In die onverwachte constellaties stelt hij de kijker op de proef: die moet ze niet alleen opnieuw bekijken maar ze ook opnieuw betekenis geven.
Speciaal voor deze tentoonstelling maakte Hendrix een curiositeitenkabinet waarin hij nieuw werk heeft gecombineerd met objecten uit de Erfgoed collecties van de VU.
Niek Hendrix (1985) volgde zijn opleiding aan Sint Joost in Breda en de Jan van Eyck academie in Maastricht. Zijn werk is opgenomen in collecties van AKZO NOBEL, LAM museum, ING, Aegon, Museum Voorlinden, Museum Van Gogh huis en het WHotel. 

Kunstkabinet: Hoofdgebouw, begane grond, schuin tegenover de studentenbalie