Kabinet der Globalisering

kabinet der globalisering fotoDoor Ziad Abbasov

De voorwerpen uit de curiositeitenkabinetten kwamen overal vandaan, nieuwsgierigheid kende (en kent) geen grenzen. De hiermee gepaard gaande koloniale expansie zorgde voor internationale verhoudingen, transnationale contacten en complexe identiteiten, die niet verdwenen met het einde van de kolonisatie.


De westerse naties waren niet de eerste (en zijn ook niet de laatste) die hun grenzen verlegden. Dzjengis Khan (geboren Temüjin, 1162 – 1227 n. Chr.), de grote heerser en veroveraar uit Mongolië, overspoelde de omringende gebieden en smeedde een groots rijk. Zijn briljante diplomatiek en bloedige veldtochten brachten stammen samen en hij respecteerde de religieuze vrijheid en diplomatieke immuniteit van onderworpen en vijandige volkeren. Het imperium faciliteerde internationale economie, verbande marteling en creëerde publieke scholen. Volgens sommigen legde hij door Azië en Europa te verbinden de basis voor de moderne globalisering.

Dzjengis Khan en zijn stammen kwamen uit de steppen van het woeste Mongolië. Lange tijd is gedacht dat dit kwam vanwege de verdroging van hun leefgebied, maar nu lijken er aanwijzingen te zijn dat het juist een tijd van overvloed was. Door het extra gras konden de kuddes groeien en was het makkelijker om een krijgersklasse te onderhouden.

Steppes zijn net als oceanen zowel bronnen voor levensonderhoud als onoverkoombare grenzen. Alleen met goede zorg blijven ze ook het eerste.

Ziad is student Antropologie, en wil het publiek kennis laten maken met visuele antropologie, een methode die afbeeldingen van verschillende culturen vergelijkt. De methode gaat eveneens uit van de nieuwsgierigheid naar het Andere, net als het curiositeitenkabinet. Het kan ons een inzicht bieden in andere culturen en ons verrijken met begrip voor elkaar, in de wetenschap en in de samenleving.
Ben jij ook nieuwsgierig naar de veranderingen die globalisering met zich mee brengt? 

Locatie Kabinet der Globalisering: Wis- en Natuurkundegebouw, begane grond, achter de IT balie (M-vleugel)