Kabinet der Verwondering


cabinet of wonder fotoKunst en curiositeiten op de Vrije Universiteit - Expositie 2 september tot 26 november 2019, op verschillende locaties op de VU Campus

Nieuwsgierigheid naar, verwondering over het nieuwe, andere of juist het alledaagse, de drang om de wereld en de natuur te doorgronden, vormt al eeuwenlang een sterke drijfveer voor kunstenaars en wetenschappers. In de Expositie, Kabinet der Verwondering hebben studenten, kunstenaars en conservatoren, geleid door hun nieuwsgierigheid en fascinaties, kabinetten ingericht op basis van VU-collecties.

Van Kunstkabinet tot Zeemonsters
Student Media, Kunst, Design en Architectuur (MKDA, VU) Isa Kuijer neemt je mee op veldwerk in het Kabinet der Wildernis in de Medische bibliotheek. Curiositeitenkabinetten bestaan dankzij een toenemende globalisering. In het kabinet der Globalisering van Ziad Abbasov (Culturele Antropologie, VU) is het een kleine stap naar de steppes van Mongolië. Of kijk met Micaela Cabrita da Palma (geschiedenis, VU) hoe de wetenschap in de loop der eeuwen is omgegaan met de diepten van de zee en de daar wonende monsters.

Het kabinet van kunstenaar Niek Hendrix toont zijn bijzondere kijk op de kunstgeschiedenis en curiositeiten. Kunstenaar Raoul Deleo presenteert enkele van zijn ontdekkingen van de bijzondere wereld Terra Ultima. In de route is ook het reeds bestaande kunstwerk ‘De Verzameling’ van Jan van den Dobbelsteen opgenomen. Het kabinet dat hij reeds in 1998 voor de VU maakte, stelt de beperking van ordening en systematiek aan de kaak.

Breder perspectief
In zes kabinetten toont De expositie “Kabinet der Verwondering” zowel historische als eigentijdse kabinetten.  Van de 16e en 17e -eeuwse interesse in het afwijkende en bijzondere, via de ordening van nieuwe kennis in de 18 en 19e eeuw, naar het delen van objecten en kennis in de 20ste  eeuw. Ook de gevolgen van deze drang tot kennis (en macht) worden aan de orde gesteld. In het najaar van 2019 zal er in het randprogramma met een kritische reflectie plaatsvinden op de context van verzamelen, van exotica en het koloniale verleden, tot de bedreiging van de biodiversiteit.

Audiotour
Cabinet of wonder poster (detail) Ieder kabinet is voorzien van een bijzonder verhaal. Deze audiotour, gemaakt door studenten Laura Köpping (MKDA, VU) en Ilse van der Voorn (Liberal arts & sciences, UU), brengt de objecten tot leven. Scan de QR-code en laat je meenemen in de wereld van De Verschrikkelijke Olifant, de paringsdans van de Draco Marinus (zeedraak) en meer.
VU collecties
In de bijna 140 jaar van haar bestaan zijn aan de Vrije Universiteit door onderzoekers zeer diverse objecten verzameld. Van planten, dieren, fossielen en mineralen tot en met middeleeuwse manuscripten, hemelglobes en de meest moderne onderzoekapparatuur. Naast de kunst-, kaarten-, erfgoed- en oude drukken collecties van de universiteitsbibliotheek zijn de onderwijscollecties van de Bètafaculteit een belangrijke bron van inspiratie voor deze expositie.

Nieuwsgierig geworden? Loop de route langs de kabinetten die je in verschillende campusgebouwen vindt, luister naar de verhalen en laat je verwonderen!

Locaties:
-    Historisch kabinet, Hoofdgebouw, eerste verdieping, naast de ingang van de UB
-    Kunstkabinet, Hoofdgebouw, begane grond, schuin tegenover de studentenbalie
-    Kabinet der Globalisering, Wis- en Natuurkundegebouw, begane grond, achter de IT balie (M-vleugel)
-    De Verzameling, Wis en Natuurkundegebouw, begane grond, M- vleugel
-    Kabinet onder Water, O2 gebouw, naast de hoofdingang op de begane grond
-    Kabinet der Wildernis Amsterdam Umc, locatie VUmc, in de Medische Bibliotheek op de begane grond

Minisymposium 'Een betere wereld begint bij de collectie.
In het kader van deze tentoonstelling is er op 11 november 2019 een minisymposium gehouden. Centraal stond hier de vraag hoe collecties en kunst kunnen bijdragen aan een beter milieu.
Lees hier een verslag