VU Erfgoed & Collecties

De UB beheert vijf bijzondere collecties die samen de geschiedenis weerspiegelen van: de Vrije Universiteit, het VU-onderzoek en VU-onderwijs, en van het protestantisme. Je kunt de collecties vinden en bekijken via LibSearch, de Beeldbank, en Geoplaza. Ook maken we exposities in de UB-Erfgoedvitrine (1e verdieping, VU Hoofdgebouw, naast de ingang van de UB), rond de Aula, en op de UB-website. Je bent van harte welkom de collecties te gebruiken voor je (scriptie)onderzoek of voor je onderwijs. We denken graag met je mee.

- Academisch Erfgoed (Liselotte Neervoort)
Oude drukken en handschriften (Willemien van Dijk
- Kaarten en Atlassen (Lida Ruitinga)
Kunst (Wende Wallert)
- HDC|Protestants Erfgoed (Hans Seijlhouwer)

Help mee met het samenstellen van de Online Eregalerij Topstukken VU Erfgoed & Collecties 
Van mei tot en met juni 2019 werkt de UB aan het samenstellen van een online expositie van onze Topstukken uit de bijzondere collecties. En daarbij vragen we jullie hulp. De conservatoren hebben voor elke collectie een voorselectie gemaakt van vijf topstukken. Welke 3 maken op jou de grootste indruk, en mogen dus niet ontbreken in de eregalerij? Je kunt de komende tijd per collectie je stem uitbrengen.

- Bekijk de Topstukken Academisch Erfgoed
- Bekijk de Topstukken Oude drukken en handschriften en stem.
- Bekijk de Topstukken Kaarten en stem.

Tentoonstellingsquiz Wie van de drie 
In 2018 toonden we in de Erfgoedvitrine en in de online tentoonstellingsquiz Wie van de drie objecten uit de VU-erfgoedcollectie met daarbij drie verhalen: het echte verhaal én twee verzonnen verhalen. Lees de echte en onechte verhalen.

Lees de Collectieverhalen
 
Van 6 november 2017 tot 8 januari 2018 presenteerden medewerkers en studenten in de UB-erfgoedvitrine hun persoonlijke keuze uit de erfgoedcollecties van de VU. Hun motivatie om voor het door hun gekozen object is te vinden op de pagina Collectieverhalen VU-erfgoed