VU Erfgoed & Collecties

English

De UB beheert vijf bijzondere collecties die samen de geschiedenis weerspiegelen van: de Vrije Universiteit, het VU-onderzoek en VU-onderwijs, en van het protestantisme. Je kunt de collecties vinden en bekijken via LibSearch, de Beeldbank, en Geoplaza. Ook maken we exposities in de UB-Erfgoedvitrine (1e verdieping, VU Hoofdgebouw, naast de ingang van de UB), rond de Aula, en op de UB-website. Je bent van harte welkom de collecties te gebruiken voor je (scriptie)onderzoek of voor je onderwijs. We denken graag met je mee.

- Academisch Erfgoed (Liselotte Neervoort)
Oude drukken en handschriften (Willemien van Dijk
- Kaarten en Atlassen (Reinout Klaarenbeek)
Kunst (Wende Wallert)
- HDC|Protestants Erfgoed (Jasmijn Vervloet)

Vanaf september 2020: diverse activiteiten van de Universiteitsbibliotheek in het Kuyper-jaar 2020-2021
In het collegejaar 2020-21 organiseert de UB diverse activiteiten om de 100ste sterfdag van VU stichter Abraham Kuyper (1837-1920) te herdenken en het 140-jarig bestaan van de VU te vieren. Samen met wetenschappers, kunstenaars, Kuyper-experts en studenten maken we het leven en gedachtegoed van Kuyper en de geschiedenis van de VU zichtbaar in exposities online en op de campus.

- Kunstwerk Kuyper revisited: Speciaal voor het Kuyperjaar ontwikkelt kunstenaar Wafae Ahalouch (1987, Tanger, Marokko) een kunstwerk waarbij zij zich laat inspireren door het gedachtegoed van Abraham Kuyper. Het kunstwerk wordt begin november 2020 onthuld. Lees meer over de kunstenaar en de opdracht.
- Online expositie: VU voorwerpen en hun verhalen | 140 jaar Vrije Universiteit
- Online columns van conservator Protestants Erfgoed Jasmijn Vervloet over Kuyper(iana): op avontuur in het Kuyperarchief
- Online expositie: 'BRAM': lessen uit het persoonlijke leven van Abraham Kuyper

Tools of the trade. 
In deze expositie onderzoeken we vanuit de collecties van de UB welke voorwerpen wetenschappers zo al gebruiken én gebruikten. De bibliotheek bevat een schat aan onderzoeksmateriaal, dat inzicht geeft in hoe de wetenschap is veranderd, maar wat ook een bron voor nieuw onderzoek kan zijn. “Tools of the trade” toont een brede en willekeurige selectie van wetenschappen uit heden en verleden.

Exposities die geweest zijn; deels nog online te zien
- How to portray a professor
- Kabinetten der Verwondering

Online Expositie Topstukken VU Erfgoed & Collecties 
- Topstukken Kunst 
- Topstukken Protestants Erfgoed 
- Topstukken Academisch Erfgoed
- Topstukken Oude drukken en handschriften
- Topstukken Kaarten

Het project VU Erfgoed & Collecties Topstukken is mede mogelijk gemaakt door de steun van de VUvereniging

LogoVUvereniging

Tentoonstellingsquiz Wie van de drie  
In de (online) tentoonstellingsquiz Wie van de drie toonden we objecten uit de VU-erfgoedcollectie met daarbij drie verhalen: het echte verhaal én twee verzonnen verhalen. Lees de echte en onechte verhalen.

Lees de Collectieverhalen 
In 2017/18 presenteerden medewerkers en studenten in de UB-erfgoedvitrine hun persoonlijke keuze uit de erfgoedcollecties van de VU. Hun motivatie om voor het door hun gekozen object is te vinden op de pagina Collectieverhalen VU-erfgoed