‘Al mijn hele leven ben ik dol op maquettes’

Kirsten Lenferink met kader“Als kind maakte ik zelf kaarten en maquettes”, vertelt cultuur- en landschapshistoricus Kirsten Lenferink. “Thuis heb ik een grote collectie atlassen. Toen ik begon met werken bij de VU was ik onderwijscoördinator bij de Bètafaculteit in het Wis- en Natuurkundegebouw. Tegenwoordig ben ik cursuscoördinator en -programmeur bij Cultuurcentrum Griffioen en zit ik op Uilenstede. De Griffioen gaat verhuizen naar het NU-gebouw. Straks heb ik dus een rondje over de campus gemaakt.”

Alsof je er doorheen kunt wandelen
“Zo’n maquette geeft een fijn overzicht. Het is alsof je door de campus wandelt. Ik ben benieuwd wie deze maquette gemaakt heeft, wanneer en met welk doel. Ik zie echt voor me hoe iemand hieraan heeft zitten werken met schuurpapier en waterverf. Inmiddels is er behoorlijk wat veranderd op de campus. Hier is het ontwerp nog ‘state of the art’, strak. Ik kan me voorstellen dat mensen daar destijds voor vielen. In de loop der jaren is de campus nogal verrommeld. Op deze maquette is er nog geen aanbouw aan het Hoofdgebouw en de Hortus lijkt groter dan nu. De zwierige lijnen van de Hortus contrasteren mooi met de rest van de strakke campus. Het is leuk dat je de sterrenkoepel op het W&N-gebouw ziet.” 

Eind jaren zestig gemaakt
De maquette is eind jaren zestig gemaakt. Dat is te zien aan de smalle vorm van de Energiecentrale, het ontbreken van het Transitorium, en de aanwezigheid van het (niet-zo tijdelijke) Provisorium I, dat in 1966 gebouwd is en pas in 2002 werd afgebroken. Provisorium II (1975-1990) en III (1968-1990) ontbreken nog. Wie waarom de maquette maakte, is onbekend. De schoorsteen van de Energiecentrale is helaas afgebroken. 

Dooltocht door de VU-erfgoedcollectiedepots
Kirsten kiest de maquette na enig dolen door de erfgoeddepots. “Ik houd van archieven en musea. Ik heb gewerkt in Museum TwentseWelle en het Catharijneconvent.” De tocht start bij de hooglerarenportretten. Van 1880 tot 1950 werd van elke hoogleraar die met emeritaat ging een portret geschilderd. 

Liefde voor kostuums
Kisten is ook geïnteresseerd in de toga’s. “Ik heb een liefde voor kostuums en stoffen en ben ooit begonnen aan een opleiding Theaterkostuumontwerp.” Naast de typisch sobere, zwarte VU-toga’s ‘naar Leids voorbeeld’, hangt het ministerskostuum van Abraham Kuyper met de bijbehorende steek. Kirsten kiest uiteindelijk voor de maquette van de VU-campus die bovenop een kast verborgen staat. Er staan ook nog andere, op andere schaal, van de Campus en het VUMC, en van Uilenstede. Helaas passen ze niet allemaal in de UB-Erfgoedvitrine….