Home > Onderwijs en Onderzoek > Themasite: open access

Themasite: open access

Recente ontwikkelingen

VSNU nieuwsbrief
Vanaf 16 December 2014 publiceert de VSNU regelmatig een nieuwsbrief over de ontwikkelingen rond open access. De VSNU onderhandelt namens de Nederlandse universiteiten met uitgevers over toegang tot wetenschappelijke content en Open access
is één van de onderhandelingspunten. In de eerste nieuwsbrief onder meer nieuws over de onderhandelingen met Elsevier en Springer.

Staatssecretaris Dekker (OCW) wil snelle overstap naar open access
Nederlandse wetenschappers moeten vanaf 2016 hun resultaten in principe in gratis toegankelijke tijdschriften publiceren, vindt staatssecretaris Dekker. Lees Wetenschap moet vanaf 2016 gratis verkrijgbaar zijn (de Volkskrant, 16 november 2013). 
Reactie van Frank Huysmans: Dekker en open access: intentie goed, uitwerking fout (Warekennis, 18 november 2013) en de reactie van UKB en VSNU.


Wat is open access?

Open access betekent dat je gratis en zonder beperkingen toegang hebt tot online onderzoeksresultaten, zoals een gepubliceerd peer-reviewed artikel, boek, bijdrage voor een conferentiebundel en onderzoeksdata.
De auteur/onderzoeker heeft dan een niet-exclusieve licentie gegeven voor een breed (her-)gebruik, maar behoudt tegelijkertijd zijn auteursrechten. Daardoor is het mogelijk het materiaal toegankelijk te maken via internet en te gebruiken voor onderwijs en nieuw onderzoek.

De VU wil het publiceren in open access stimuleren. Want onderzoek dat met publiek geld is gefinancierd, moet voor het publiek vrij toegankelijk zijn.

Voordelen van open access: voor publiek én voor auteurs

Een van de grote voordelen van open access is dat de resultaten van wetenschappelijk onderzoek ook voor iedereen toegankelijk zijn. De voordelen op een rij:

  • meer downloads, meer citaties
  • grotere zichtbaarheid
  • groter lezerspubliek

Lees verder over de voordelen van open access (PDF).

Naast vrije toegang tot publicaties wordt ook vrije toegang tot de onderliggende onderzoeksdata (PDF) steeds belangrijker. Door open access wordt de verspreiding van kennis veel efficiënter en het delen van datasets leidt tot nieuwe vormen van wetenschapsbeoefening.

Open access publiceren: hoe gaat dat?

Er zijn 2 manieren om open access te publiceren: de golden road en green road.

Volg Open access nieuws op UBVU Twitter       
Open access VU Twitter Blijf op de hoogte via dé landelijke website over open access: www.openaccess.nl
Open access
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam
Vind je antwoord Social media UB

spamfuik@vu.nl