Nieuwe profileringsmogelijkheden voor je Research Portal-profielpagina

Maak je expertise en maatschappelijke bijdrage - activiteiten, pers/media - beter vindbaar online.

03-07-2018 | 9:11

De komende maanden zijn er diverse veranderingen in de VU Research Portal die gevolgen hebben voor je profielpagina.
- Vanaf vandaag zijn je Fingerprints online op je profielpagina te zien; en kun je keywords invoeren.
- Vanaf half september zijn online de gegevens te zien die je kunt invullen bij: ‘activiteiten’, ‘prijzen’ en ‘pers/media’.
- Vanaf half september kun je zelf kiezen welke aanstellingen en welke Highlighted Content je wil tonen.

Vergroot je vindbaarheid met fingerprints en keywords
Je Fingerprints, ofwel key subjects, worden door PURE gegenereerd door ‘text mining’ van de in PURE aanwezige abstracts van je publicaties en je Research-profielpaginatekst. Elsevier heeft de algoritmes die hiervoor gebruikt worden afgelopen jaar verbeterd. Wanneer PURE fingerprints toont, die niet of onvoldoende aansluiten bij hoe jij je wilt profileren, kun je deze uitzetten. Als alternatief kun je dan keywords toevoegen aan je profiel. Fingerprints zorgen ervoor dat je expertise beter vindbaar wordt: online, bijvoorbeeld via Google, en in Expert Lookup: de tool waarmee Elsevier naar nieuwe reviewers zoekt. Let op: De Fingerprints engine indexeert Engelse tekst. Publiceer je vooral in het Nederlands? Voeg dan Nederlandse keywords toe. Je kunt fingerprints en keywords ook combineren.
Bekijk de handleiding voor fingerprints en keywords

Vul je ‘activiteiten’, ‘prijzen’ en ‘pers/media’in
Vanaf half september worden alle ‘activiteiten’, ‘prijzen’ en ‘pers/media’ die je invult (of eerder hebt ingevuld) ook online zichtbaar. De activiteiten die je voorheen in Metis hebt geregistreerd zijn door de UB overgezet. Hierin zitten soms dubbelingen, dit gaat de UB opschonen. Je kunt de uit Metis overgezette gegevens zelf niet wijzigen.

Ondersteuning nodig?
In de eerste twee weken van september zorgt de UB voor werkstudenten die je op afspraak kunnen helpen met het invullen/ actualiseren van je profielpagina. Nadere informatie hierover volgt in augustus.

Zelf ‘Highlighted content’ kiezen
Vanaf half september kun je per profileringscategorie (publicaties, activiteiten, prijzen, pers) zelf bepalen welke vijf records  je op je Personal Profile pagina (onder Overview) wil laten zien. Deze staan onder de Network-kaart. Bekijk de handleiding voor het kiezen van jouw Highlights

Zelf kiezen welke affiliatie(s) je toont
Vanaf half september kun je zelf bepalen welke affiliaties je wilt tonen. PURE haalt automatisch de gegevens over je affiliaties – faculteit, departement – op uit de centrale personeelsadministratie (SAP HR). Affiliaties die je niet wilt tonen, kun je straks uitzetten. Bekijk de handleiding voor het instellen van je affiliaties

Onderwijsactiviteiten
In de loop van 2019 worden ook je onderwijsactiviteiten getoond op je profielpagina. Je ontvangt hierover later meer informatie.

Publicaties full text uploaden naar je profielpagina
De VU Research Portal (PURE) is ook de institutional repository van de VU. Wanneer je je publicaties full text in PURE zet, vergroot dit je zichtbaarheid en je kans op citaties.
Zie: ‘Go green, be cited’ en ‘Providing open access to PhD theses: visibility and citation benefits’.
Bekijk de handleiding voor het uploaden van publicaties in PURE

Wat levert een goed ingevulde VU Research Portal-profielpagina je op?
Een goed gevulde, actuele profielpagina zorgt ervoor dat je onderzoekexpertise en publicaties beter gevonden worden door: collega-onderzoekers, de pers, subsidieverstrekkers, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Dit verhoogt de kans op samenwerking. Bovendien heb je met je profielpagina één plek waar iedereen alle informatie over jou en je onderzoek kan vinden en om je publicaties open access te delen.

Feedback van onderzoekers
Met de feedback van een klankbordgroep van onderzoekers werkt de UB aan een zo effectief en gebruiksvriendelijk mogelijke research portal.

Vragen of hulp nodig bij het invullen van je profiel?
Mail ons via: vuresearchportal.ub@vu.nl

Bekijk voorbeelden van best practice profielpagina’s:

Prof. Dr. André Lucas, Business & Economics
Watch Lucas' video on youtube on how to fill your personal profile

Prof. dr.Edward R. Kleemans, Faculty of Law

Prof. dr.S. Legêne, Arts & Literature