Medewerkers en studenten tonen hun keuze uit de VU-erfgoedcollecties

Van 6 november tot 8 januari presenteren medewerkers en studenten in de UB-erfgoedvitrine hun persoonlijke keuze uit de erfgoedcollecties van de VU.

06-11-2017 | 11:33

Het erfgoed vertelt de geschiedenis van het onderwijs en onderzoek aan onze universiteit in diverse vakgebieden. Je vindt er verrassende zaken: van opgezette uilen, 17e eeuwse bijbels en globes, kunstwerken, medailles van studentenverenigingen, tot en met 3,5 miljard jaar oude fossielen en  microscopen uit de jaren ’70. De UB-Erfgoedvitrine staat op de 1e verdieping van het Hoofdgebouw bij ingang van de centrale bibliotheek.

Wekelijks nieuwe objecten en verhalen
In totaal zeven medewerkers en studenten bezoeken de komende maanden als gastconservator de erfgoedcollecties en kiezen een object dat hen fascineert. Ook heeft de UB diverse experts uitgenodigd om een object te kiezen uit de collectie van hun vakgebied. Elke week onthullen we twee objecten en lees je op de UB website waarom het object gekozen is en wat het verhaal erachter is.

Minicolleges door vakexperts
Elke week houdt een van de vakexperts bij de UB-Erfgoedvitrine een minicollege van tien minuten over het door hem of haar uitgekozen object. Iedereen is welkom!

Ma 13-11 12.30 uur: Hans Seijlhouwer, conservator Universiteitsbibliotheek, over een nog mysterieus object uit de Protestantse Erfgoedcollecties
Ma 20-11 12.30 uur: Simon Troelstra, wetenschapper bij de Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen: Aarde en Klimaat, over zijn favoriete object

Deze week
Onze eerste gastconservator is Hilde van Wijngaarden de nieuwe directeur van de Universiteitsbibliotheek. Zij heeft een handgeschreven bijbel gekozen. VU-historicus Ab Flipse is de eerste vakexpert die zijn favoriete VU-erfgoedobject laat zien. Dit is het oude beeldmerk van de VU: Het zegel met de maagd in de tuin; dit werd gebruikt voordat we in 1989 de griffioen als beeldmerk kregen.

Erfgoed gebruiken voor je onderwijs of onderzoek?
Ben je ook benieuwd naar de schatten in de erfgoedcollecties en wil je deze gebruiken voor je onderwijs en onderzoek? Neem dan via vraag.ub@vu.nl contact op met de conservatoren.

Voorwerpen voor de erfgoedcollectie?
Heb je een voorwerp waarvan je denkt dat dit een plek in de erfgoedcollectie verdient? Neem dan contact op met Liselotte Neervoort, projectleider Academisch Erfgoedobjecten.