Vondst zwaar water op de VU

Bombardementen, sabotage en atoombommen, er duiken spannende voorwerpen op bij de inventarisaties van het UB programma Kunst, Erfgoed en Archief (KEA).

15-03-2017 | 10:08

Vondst zwaar water

Onderzoeksmedewerker Martin Slaman (Natuurkunde) ontdekte 10 ampullen zwaar water (2H2O of Deuteriumoxide) in de oorspronkelijke doos, waarschijnlijk aangekocht voor fysicus Gerardus J. Sizoo, hoogleraar aan de VU (1930 – 1965)  en grondlegger van de Nederlandse kernfysica. Zwaar water werd o.a. gebruikt bij het ontwikkelen van een atoombom.

Slaman vindt de doos bij het opruimen van een kelder in het W&N gebouw. De ampullen dragen het logo van de enige zwaar-water fabriek in tijdens WO2 door Duitsland bezet gebied: Norsk Hydro. Vele malen gebombardeerd en gesaboteerd, wordt de fabriek in 1944 definitief buiten werking gesteld door de geallieerden. De fabriek was essentieel voor het verloop van de oorlog.

Vermoedelijk is de doos tussen 1938 en 1944 voor het onderzoek van prof.dr. Sizoo op de VU terecht gekomen, waar een deel ongebruikt overbleef en in de kast verdween. Tijdens de verschillende verhuizingen is het meegenomen en heeft iemand er zelfs met pen “van de oude Sizoo” opgeschreven. De vondst wordt binnen het KEA programma beschreven en ontsloten en voorlopig opgenomen in de erfgoedcollectie van de VU.