Home > Nieuws en Agenda > Nieuwsarchief > Open up to open access
15-05-2017

Open up to open access

Laat je zien in de wetenschap. Open Science is gebaseerd op het principe van transparante, toegankelijke wetenschap. Onder wetenschappers groeit het inzicht dat naast kennis delen het vergroten van de toegankelijkheid van onze publicaties van groot belang is en de Vrije Universiteit Amsterdam en VUmc zijn hiervan een groot voorstander.

Open access publiceren speelt hierbij een sleutelrol en dit is recent een stuk eenvoudiger geworden. Door publicaties vrij toegankelijk te maken stimuleer je hergebruik van kennis, zowel in de wetenschap als in onderwijs, gezondheidszorg, openbaar bestuur en andere beroepsgroepen en heeft iedereen kosteloos toegang tot kwalitatief hoogwaardige informatie.

De afgelopen twee jaar hebben universiteiten met uitgevers zoals Springer, Taylor & Francis en Elsevier afspraken gemaakt over de bekostiging van open access publiceren. Dit betekent in veel gevallen dat er geen article-processing charge of APC betaald hoeft te worden om open acces te publiceren. Inmiddels vallen er meer dan 7000 gerenommeerde tijdschriften onder deze ‘big deals’.

Op deze manier open access publiceren is heel eenvoudig: Bepaal het tijdschrift van je voorkeur (bijvoorbeeld met behulp van een Open Access Journal Browser), submit je artikel en geef tijdens het indienen aan dat je open access wilt publiceren.

Daarnaast zijn er ook vele andere tijdschriften en repositories waarin open access gepubliceerd kan worden, zonder aanvullende kosten. Wil je meer weten over de mogelijkheden van open access publiceren of hulp bij je open access publicatie? De Universiteitsbibliotheek helpt je graag verder.

Dus ‘open up to open access’ en laat je zien in de wetenschap.

open access arno akkermans NL