Een stapje dichterbij een 'world class paper'

Op 8 juni 2017 organiseerde de Universiteitsbibliotheek de derde editie van de populaire lezingenserie 'How to publish a world class paper'

14-06-2017 | 11:04

Een toonaangevende uitgever, een ervaren editor en reviewer, en een opkomende wetenschapper deelden hun persoonlijke kijk en adviezen op onderzoek en wetenschappelijk publiceren met een leergierig publiek.

Elke spreker sprak vanuit eigen ervaring en perspectief, maar desondanks was het niet moeilijk om een gemeenschappelijke deler te vinden: richt je op onderzoek van hoge kwaliteit, en probeer daarmee vernieuwend, deugdelijk, en relevant te zijn; maak je daarna pas druk over een publicatie. Matig onderzoek zie je zelden terug in een artikel van wereldklasse, maar belangrijk onderzoek heeft wel een goede communicatie nodig om als zodanig te worden herkend. Daarom vormen schrijven en publiceren een essentieel onderdeel van een wetenschappelijke loopbaan.

Tijdens de lezingen kwamen nog veel andere tips aan bod. Een kleine selectie:
 - Oefen je creativiteit door te lezen en te discussiëren. Schrijf al je ideeën op. Vorm teams met gelijkgestemde onderzoekers en mentoren. De vaardigheid om ideeën te bedenken is essentieel voor wetenschappers.
 - Complexe ideeën communiceren is moeilijk. Zorg voor focus. Oefen met vrienden en familie op het uitleggen van je onderzoek, en zoek daarna langzaam minder vriendelijk publiek op. Luister aandachtig.
 - Kies een tijdschrift met zorg. Te hoog richten kost onnodig tijd; te laag kost erkenning. Staar je niet blind op journal impact factors, maar negeer ze ook niet. Wees niet terughoudend, maar overdrijf je resultaten ook niet. Vermijd speculatie, doe liever meer onderzoek.
 - Benadruk het bredere belang van je onderzoek, link je specialisatie aan een breder thema.
 - Afwijzingen zijn eerder norm dan uitzondering. Neem het niet persoonlijk op, probeer opnieuw. Reageer beleefd en serieus op alle commentaren. Als iemand je onderzoek niet begrijpt, is jouw uitleg blijkbaar niet duidelijk genoeg.

In de slides van de presentaties kan je nog meer terugvinden:
 - Liesbeth Mol, Vice President Physics and Astronomy bij Springer Nature.
   'Publishing scientific articles - a publisher's perspective'

 - Nico M. van Straalen, professor Dierecologie bij Vrije Universiteit Amsterdam.
   'A reviewer's perspective on how to publish a world class paper'

 - Tomas Knapen, PI Visual Neuroscience lab bij Vrije Universiteit Amsterdam.
   'How to publish a world class (?) paper'

Tijdens zijn presentatie verwees Tomas Knapen naar de boeken van Edward Tufte. Een aantal van die boeken zijn bij de UB beschikbaar.

how to publish afbeelding bijeenkomst