Home > Nieuws en Agenda > Nieuwsarchief > videoproductie AVC genomineerd
Nieuwsarchief
23-04-2012

Videoproductie van AVC genomineerd

De voorlichtingsfilm 'Opgroeien met een schisis' is genomineerd voor een Gouden Reiger 2012 in de categorie Film&Video documentaire

Doel van de film is om aan ouders en kinderen zo volledig mogelijk voorlichting te geven over alle stappen van het behandelplan bij een schisis. De film is een productie van het Audiovisueel Centrum van de Vrije Universiteit en VU medisch Centrum, in opdracht van het VUmc schisisteam.

Schisis is het Griekse woord voor spleet. Kinderen met een schisis hebben een spleet in het verhemelte en/of de bovenkaak, in de volksmond ook wel hazenlip genoemd. Behalve voor het uiterlijk, kan een schisis ook gevolgen hebben voor het slikken, gehoor, de spraak, de neus en de ontwikkeling van tanden en kiezen. Om alles goed in de gaten te houden en waar nodig te behandelen blijft een schisispatiënt 18 jaar onder controle. De specialisten, die daarbij zijn betrokken, vormen samen het multidisciplinaire schisisteam.

De centrale rol in de film is weggelegd voor een aantal gezinnen die te maken kregen met een kind met schisis. Zij vertellen samen met medici van het VUmc schisisteam over het behandelplan.
Het interactieve menu maakt deze behandelstappen, opgedeeld in korte video’s, op een overzichtelijke manier toegankelijk. De DVD is zo een vraagbaak voor zowel ouders als kinderen in die eerste moeilijke 18 jaar.

De dvd “Opgroeien met een schisis” wordt aan belangstellenden beschikbaar gesteld via het VUmc schisisteam en ACTA en is, in eerste oplage van 1.000 stuks, verkrijgbaar via schisisteam@vumc.nl.
Initiatiefneemster voor de film, mevrouw dr. C. Prahl, is als orthodontist betrokken bij het schisisteam van het VU medisch centrum. De regie was in handen van Hans Quatfass.

De Gouden Reigers worden op 22 mei uitgereikt tijdens het Keying into the Brain mediafestival in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Meer informatie 
Audiovisueel centrum Vrije Universiteit en VU ziekenhuis, Jeroen Wolzak, 020 4449165 of j.j.wolzak@vu.nl.
VUmc schisisteam
Keying into the Brain mediafestival - nominatie


DVD Opgroeien met een schisis

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam

spamfuik@vu.nl