Home > Nieuws en Agenda > Nieuwsarchief > 2012 > 2apr-jun > Publicaties Lex Bouter open access
18-04-2012

Publicaties Lex Bouter open access

Via persoonlijke website rector

Publicaties van  Lex Bouter zoveel mogelijk open access via persoonlijke website

Lex Bouter, rector Vrije Universiteit Amsterdam:
“Ik vind dat onderzoeksresultaten die met publieke financiering tot stand kwamen voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Nu mijn publicaties op mijn persoonlijke website staan, kan iedereen ze vinden via Google of Google Scholar."

Door een gezamenlijk initiatief van de Universiteitsbibliotheek en rector Lex Bouter staat de volledige publicatielijst van de rector van de VU nu op zijn persoonlijke website. Circa 90% van deze publicaties is open access toegankelijk. De publicaties die niet open access zijn, zijn via een link naar de uitgeversversie wel beschikbaar voor collega-wetenschappers verbonden aan Nederlandse universiteiten.

Om het VU-onderzoek beter zichtbaar en vindbaar te maken wil de VU dat elke VU-wetenschapper een persoonlijke website heeft met publicatielijst, waar mogelijk doorklikbaar naar open access-publicaties. Het College van Bestuur heeft daarom in 2011 alle faculteiten verzocht hun fulltext publicaties te uploaden van Metis naar VU-DARE. Door een koppeling tussen Metis, DARE en de persoonlijke websites verschijnen deze publicaties dan automatisch op de persoonlijke website van de betreffende wetenschapper.

Verscheidene VU-wetenschappers hebben al gevolg gegeven aan deze oproep; zie bijvoorbeeld de persoonlijke websites van Frans Berkhout (directeur IVM), Erik Verhoef (portefeuillehouder onderzoek FEWEB) en Pim Cuijpers (hoogleraar FPP).

Geïnteresseerd? Kom naar de workshop van de UB
Bent u VU-wetenschapper en wilt u ook uw publicatielijst op uw persoonlijke website? Meld u zich dan aan voor de workshop op 25 mei, 12.30 – 13.30 uur in VU MediaXperience, hoofdgebouw (1e etage, ruimte 1A-01j, A-vleugel).

Vragen of aanmelden voor de workshop?
Mail Ivonne Ruijter (UB).

Meer informatie over open access
Themasite: open access
Volg Open access VU op Twitter.

Twitter-icoon