Home > Hulp, advies > Themasite: open access

Themasite: open access

Volg Open access VU op Twitter
Open access VU Twitter

Definitie van open access (OA)
Open access betekent dat je gratis en zonder beperkingen toegang hebt tot online onderzoeksresultaten, zoals een gepubliceerd peer-reviewed artikel, boek, bijdrage voor een conferentiebundel en onderzoeksdata.  
De auteur/onderzoeker heeft dan een niet-exclusieve licentie gegeven voor een breed (her-)gebruik, maar behoudt tegelijkertijd zijn auteursrechten. Daardoor is het mogelijk het materiaal toegankelijk te maken via internet en te gebruiken voor onderwijs en nieuw onderzoek.

De VU wil het publiceren in open access stimuleren. Want onderzoek dat met publiek geld is gefinancierd, moet voor het publiek vrij toegankelijk zijn.

Voordelen van open access: voor publiek én voor auteurs
Een van de grote voordelen van open access is dat de resultaten van wetenschappelijk onderzoek ook voor iedereen toegankelijk zijn.
Naast vrije toegang tot publicaties wordt ook vrije toegang tot de onderliggende onderzoeksdata (PDF) steeds belangrijker. Door open access wordt de verspreiding van kennis veel efficiënter en het delen van datasets leidt tot nieuwe vormen van wetenschapsbeoefening.

Hét grote voordeel voor auteurs is dat ze op deze manier een groter lezerspubliek bereiken waardoor de impact van hun publicaties toeneemt (meer downloads en citaties).
Lees verder over de voordelen van open access (PDF).

Open access publiceren: hoe gaat dat?
Er zijn 2 manieren om open access te publiceren:

  • in een open access-tijdschrift of van een open access-boek
  • de publicatie invoeren in een repository, een digitaal archief.

Tip
Blijf op de hoogte van alle landelijke, actuele ontwikkelingen!
Of lees meer over open access.

Open access

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam
Vind je antwoord Beeldbank UB

spamfuik@vu.nl