Home > Collecties > Webexpo's

De UB beheert veel van het academische en culturele erfgoed van de VU. Topstukken hieruit – schilderijen, handschriften, kerkboekjes – zijn te bekijken via webexposities.


Tracking Female Trails
Reisverhalen en -ervaringen van vrouwen zijn vaak gemarginaliseerd. Toch liggen er bij het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme diverse bronnen. Hieruit heeft Ruth van den Akker, Research Masterstudent Engelse letterkunde (VU), een selectie gemaakt en een webexpositie samengesteld.

Webexpo Tracking female trails 

Bloeiend erfgoed
In 1967 werd de Hortus Botanicus van de Vrije Universiteit aangelegd ten behoeve van de wetenschap. Tegenwoordig heeft zij de functie van publiekstuin. Over dit bloeiende erfgoed hebben schrijfster Hannah de Groot en fotografe Elsbeth Thijssen een webexpositie gemaakt.

Webexpo Bloeiend erfgoed

Crossing the Borders 
Vanaf de 17e eeuw trokken vele protestantse Hongaren naar de Nederlanden om theologie te studeren. Over de uitwisseling van protestants gedachtegoed die toen op gang kwam, heeft prof. dr. F. Postma, fellow van het Studiecentrum voor Protestantse Boekcultuur, een webexpositie ingericht.

Webexpo Crossing the Borders


Krullen, krabbels en kriebelletters
Een webexpositie over Nederlandstalige handschriften uit de Bijzondere Collecties. Een keuze uit teksten die met de hand werden overgeschreven van de 16e tot in de 20e eeuw. De tentoonstelling is door studenten gemaakt als eindresultaat van een cursus binnen de master Nederlandse Literatuur aan de VU.

Webexpo Krullen, krabbels en kriebelletters


Boek, Band en Beslag
Over metalen sloten op boeken uit de collectie Van Noordwijk, een collectie kerkboekjes met goud- en zilverbeslag. Meer info: collectie Van Noordwijk.

Webexpo Boek, Band en Beslag: een overzicht van de kerkboeken uit de collectie Van Noordwijk


Kopstukken van de VU 1880-2010 
De eerste webexpo van de VU Bibliotheek  

Webexpositie - Kopstukken van de VU 1880-2010

Onderwijs
De webexposities zijn niet alleen bedoeld om het erfgoed onder de aandacht te brengen, ze staan ook in dienst van het onderwijs aan de VU. De UB nodigt docenten van harte uit om als gastconservator op te treden. Laat studenten een webexpositie maken in plaats van een paper schrijven. Zo kunnen ze op een originele manier laten blijken dat ze de stof beheersen.

Meer info
T (020) 598 5236
s.p.valkenberg@vu.nl

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam
Vind je antwoord Beeldbank UB

spamfuik@vu.nl