Geoplaza en GIS

Als kaarten gedigitaliseerd zijn en van geografische coördinaten voorzien, kun je ze aan andere kaartlagen koppelen. Daardoor kun je de informatie van de verschillende kaartlagen gemakkelijk met elkaar vergelijken.
Het Geoplaza van de UB is de plek waar je dergelijke digitale geografische kaartbestanden kunt inzien en gebruiken.

De kaarten hebben in eerste instantie MapQuest-OSM Tiles als onderliggende kaartlaag, maar ook Google-varianten zijn in te stellen.

Thema’s op het Geoplaza zijn bijvoorbeeld: topografie, bodem, geomorfologie, postcodegebieden en Nederlandse landgoederen.

Selecties downloaden en bewerken

Op Geoplaza kun je selecties downloaden en bewerken in een GIS (Geografisch Informatie Systeem). Campusgebruikers hebben optimaal toegang tot het Geoplaza.

Op Geoplaza staat een toelichting over het gebruik, inclusief de thuiswerkfaciliteit en een link naar een instructiefilmpje.

Geoplaza van de UB: kies uit een van de kaartcollecties


Voorbeeld van kaarten: zowel op papier als in Beeldbank én Geoplaza

In de Kaartenverzameling is een reeks kaarten opgenomen waarop in de eerste helft van de vorige eeuw landgoederen zijn ingetekend die onder de Natuurschoonwet vallen. Deze reeks kun je vinden in de UB-catalogus (onder de titel Nederland 1:25.000), ze zijn als digitale versie te zien in de Beeldbank én de set staat op het Geoplaza als gegeorefereerde/gevectoriseerde versie.

Achtergronden van de Natuurschoonwet en deze kaarten zijn terug te vinden in de publicatie Vrije wandeling (2012), die is gemaakt in samenwerking met de UB en verrijkt met data die gebruikt zijn bij het onderzoek, zoals de landgoederenkaarten, krantenartikelen en parlementaire stukken. Deze data zijn direct vanuit de tekst aanklikbaar.

Verrijkte publicatie: Vrije wandelingempty