Home > Collecties > Bijzondere collecties

Bijzondere collecties

De bijzondere en historische collecties van de UB bevatten handschriften en gedrukte werken tot 1901 en een aantal modernere bijzondere uitgaven: in totaal circa 70.000 items.
Zwaartepunten zijn onder andere Reformatiedrukken, Engelse drukken, pamfletten en portretten.

Een deel van de collectie is op ware grootte te bekijken in de Beeldbank.

Een detailopname uit de Bijzondere collecties van de UB VU (1)Een detailopname uit de Bijzondere collecties van de UB VU (2)Een detailopname uit de Bijzondere collecties van de UB VU (3)Een detailopname uit de Bijzondere collecties van de UB VU (4)

Aanvragen documenten

  • De leeszaal van de bijzondere en historische collecties is iedere werkdag open van 9.00-17.00 uur (hoofdgebouw VU, zaal 1C-02a; zie ook openingstijden). 
    Ook voor lezen of scannen (op een meegebrachte USB-stick) van microfiches en -films
  • Om gebruik te kunnen maken van materiaal dien je in het bezit te zijn van een lenerspas.
  • Het reserveren van boeken Bijzondere Collecties: via LibSearch op www.ub.vu.nl. Klik bij de gewenste titel op reserveren en volg de instructies. Materiaal vóór 15.00 uur aangevraagd, staat de volgende werkdag na 9.00 uur voor je klaar. NB! Vanwege de bijzondere aard van de collectie, kan een enkele aanvraag worden afgewezen. Raadpleeg voor de status van de aanvraag LibSearch (onder 'Mijn account') of informeer bij de balie van Bijzondere collecties (1C-02a).
  • Aanvragen historische documenten bij het Historisch Documentatiecentrum (HDC) kan via dienstverlening van het HDC.
Contact 

Stuur een e-mail naar de afdeling Bijzondere Collecties.

Programma Kunst, Erfgoed en Archief (KEA)
De Universiteitsbibliotheek (UB) maakt een grote inhaalslag in het beheer van de bijzondere collecties van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Er is met name bij het historisch bedrijfsarchief, de erfgoedobjecten (3D, zoals hoogleraar portretten maar ook oude apparaten), alsmede bij de kunstcollectie veel op orde te brengen. Deze materialen bevinden zich verspreid over de campus en in verschillende depots in het hoofdgebouw. Wij inventariseren deze materialen, registreren ze en maken ze toegankelijk, zodat ze waar mogelijk weer beschikbaar komen voor onderwijs en onderzoek.  In het programma worden ook achterstanden in beheer weggewerkt van de Protestantse erfgoedcollecties, de Kaartcollectie en de collectie Oude drukken en handschriften.
 
Met dit programma zorgt de UB voor de erfgoedmaterialen en de kunst van de VU zodat deze veelal kwetsbare en vaak unieke objecten voor huidige en toekomstige generaties beschikbaar blijven.
 
Het KEA-programma loopt van 2016 tot 2020.

Projecten
KEA voert projecten uit voor de volgende deelcollecties:
- Academische erfgoedobjecten, projectleider: Liselotte Neervoort
- Kaartcollectie, projectleider: Lida Ruitinga
- Kunst, projectleider: Wende Wallert
- Oud VU-archief, projectleider: Petra Links (ook programmaleider)
- Oude drukken en handschriften, projectleider: Willemien van Dijk
- Protestantse erfgoedcollecties, projectleider: Hans Seijlhouwer
 
Oproep
Heeft u erfgoed objecten, historische documenten of kunst in uw bezit die misschien van de VU geweest zijn of kent u iemand die ons verder zou kunnen helpen? Neem contact op met Liselotte Neervoort tel. 06-21247309. 

Een kijkje in de keuken bij Bijzondere Collecties

Neem een kijkje in de keuken bij Bijzondere Collecties (Video)

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam

spamfuik@vu.nl